Padurea din Sarmizegetusa Regia ar putea disparea in cativa ani. 17 hectare sunt vizate: "Va fi ca acum 2.000 de ani"

Padurea din Sarmizegetusa Regia ar putea disparea in cativa ani. 17 hectare sunt vizate:

De asemenea, autoritatile care au in grija monumentul vor trebui sa obtina mai multe aprobari de la ministerul culturii, arheologi si comisiile de specialitate si sa efectueze expertize geologice, pentru a stabili in ce masura situl va fi afectat. Padurea Sarmizegetusei Regia Cetatea antica din Muntii Orastiei este inconjurata de o padure de fagi seculari, care au atins dimensiuni considerabile si ofera turistilor un peisaj de poveste, indiferent de vremea in care o viziteaza.

acum 32 luni (11 Jan 2018)

Sorin Vasilescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, anunta o masura fara precedent in istoria Sarmizegetusei Regia: padurea din jurul incintei sacre, inclusa in Zona I a monumentului UNESCO va disparea in urmatorii ani. Planurile vizeaza peste 17 hectare de padure din cele 18,3 cat cuprinde situl UNESCO din Muntii Orastiei, un hectar fiind neimpadurit.

Pentru inceput, in urmatoarele doua luni, daca vremea va permite, vor fi extrasi peste 100 de fagi marcati de silvicultori, care din cauza batranetii si a starii lor pun in pericol turistii si vestigiile antice ale Sarmizegetusei Regia.

Anul trecut, 25 de arbori seculari s-au prabusit in Zona I a sitului.

"18,3 hectare de la Sarmizegetusa reprezinta Zona I care este monument UNESCO. Padurea va fi scoasa din domeniul forestier si apoi o sa scoatem copacii, etapizat, pe mai multi ani", spune Sorin Vasilescu. Padurea din jurul Sarmizegetusei Regia

"Zona nu era impadurita"

Pana in 2013, conform informatiilor administratiei Parcului Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina, in care se afla Sarmizegetusa Regia, padurea care a inconjurat incinta sacra a sitului UNESCO a fost inclusa in categoria zonelor de protectie integrala, respectiv cu cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul parcurilor nationale si naturale. I-a fost schimbat regimul in zona de conservare durabila, astfel ca taierile de copaci sunt permise, dar necesita mai multe aprobari. Inainte de a incepe taierile in afara celor peste 100 de arbori marcati anul trecut, se impune scoaterea intregii suprafete din fondul forestier. De asemenea, autoritatile care au in grija monumentul vor trebui sa obtina mai multe aprobari de la ministerul culturii, arheologi si comisiile de specialitate si sa efectueze expertize geologice, pentru a stabili in ce masura situl va fi afectat. Planul este sa scoatem suprafata de padure din Zo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro