Pactul Catacombelor, alt secret al Bisericii Catolice

50 de ani dupa semnarea "Pactului Catacombelor" in subteranele Romei, Papa Francisc readuce la viata spiritul acestui text, cerand Bisericii in special simplitate si ajutarea saracilor. Stilul de viata al Papei Francisc, care a fugit de palatul Apostolic in favoarea unei camere in aripa oaspetilor de la Vatican, si viziunea sa a Bisericii pe care o considera "un spital de campanie pentru ingrijirea ranitilor", a readus in actualitate interesul pentru un document vechi de o jumatate de secol - Pactul Catacombelor.

acum 84 luni (9 Dec 2015)

50 de ani dupa semnarea "Pactului Catacombelor" in subteranele Romei, Papa Francisc readuce la viata spiritul acestui text, cerand Bisericii in special simplitate si ajutarea saracilor.

Stilul de viata al Papei Francisc, care a fugit de palatul Apostolic in favoarea unei camere in aripa oaspetilor de la Vatican, si viziunea sa a Bisericii pe care o considera "un spital de campanie pentru ingrijirea ranitilor", a readus in actualitate interesul pentru un document vechi de o jumatate de secol - Pactul Catacombelor.

50 de ani dupa semnarea Pactului Catacombelor, Papa Francisc, care era student la Teologie la Buenos Aires la sfarsitul Consiliului Vatican II, incarneaza la cel mai inalt nivel spiritul acelui text al Bisericii. Interlocutorii sai sunt unanimi evocand simplitatea sa, iar Papa Francisc cere mereu fratilor cardinali sa refuze mondenitatea si ambasadorilor Vaticanului, "nuntiu papal", sa repereze viitorii episcopi care vor fi "aproape de oameni".

In seara zilei de 16 noiembrie 1965, cu trei saptamani inaintea incheierii Conciliului Vatican II, circa 40 de cardinali au decis sa celebreze liturghia intr-o veche basilica subterana din catacomba Santa-Domitille de la periferia Romei. Intre altele, Mesa a fost celebrata putin timp inaintea sfarsitului Conciliului Vatican II, o adunare istorica a tuturor cardinalilor din lume, care peste trei ani a pus Biserica pe calea reformei si a unui angajament fara precedent cu lumea moderna - lansarea unui dialog cu alti crestini si alte religii, aproband libertatea religioasa si deplasarea Mesei in latina la alte limbi.

"Biserica saracilor"

O alta preocupare a celor 2.200 de fete bisericesti participante la Vatican II era de a face din catolicism o "Biserica a saracilor" si cardinalii reuniti in catacomba Dimitille au dorit ca acest angajament sa devina realitate. In timp ce liturghia se savarsea in penumbra basilicii din secolul al IV-lea, fiecare dintre prelati au venit pana la... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro