Pacientii est-europeni cu melanom in stadii avansate nu au acces la tratamente noi
In ultimii cinci ani, noi medicamente si forme de tratament au reprezentat o adevarata revolutie a perspectivelor pentru pacientii diagnosticati cu melanom metastatic, cea mai grava forma de cancer de piele. Conform unui studiu prezentat la congresul de anul acesta al Societatii Europene de Oncologie Medicala de la Copenhaga, dintre cei aproximativ 19.250 pacienti cu melanom metastatic tratati anual, 5.228 - adica 27% - nu au acces la noile medicamente ce sunt recomandate in prezent conform ghidurilor de tratament europene.
In ultimii cinci ani, noi medicamente si forme de tratament au reprezentat o adevarata revolutie a perspectivelor pentru pacientii diagnosticati cu melanom metastatic, cea mai grava forma de cancer de piele. Potrivit Reuters, din cauza costurilor ridicate ale acestor tratamente, ce pot depasi 100.000 de dolari pe an, de pacient, mii de bolnavi nu au acces la noile medicamente.
Conform unui studiu prezentat la congresul de anul acesta al Societatii Europene de Oncologie Medicala de la Copenhaga, dintre cei aproximativ 19.250 pacienti cu melanom metastatic tratati anual, 5.228 - adica 27% - nu au acces la noile medicamente ce sunt recomandate in prezent conform ghidurilor de tratament europene.
"Este mai ales cazul tarilor est si sud-est europene, unde cei mai multi pacienti primesc tratamente paliative, in special chimioterapie, care nu le prelungeste viata", a declarat Lidija Kandolf-Sekulovic, profesor de dermatologie la Academia de Medicina Militara din Serbia.
Noi medicamente printre care imunoterapiile oferite de companii precum Merck & Co sau Bristol-Myers Squibb, precum si asa-numitele combinatii BRAFi+MEKi de la Novartis si Roche, pot prelungi speranta de viata a unui pacient cu malenom metastatic cu peste 18 luni. "Cred insa ca avem nevoie de mai multi medici care sa se implice in politica pentru a sustine aceasta dezbatere pentru ca aceasta va fi o mare problema in urmatorii 20 de ani", a adaugat el, citat de agerpres.ro.
In cazul diagnosticului de melanom metastatic, conform acestui studiu, 70% din pacientii vest-europeni au primit cele mai noi medicamente si tratamente, in timp ce in estul Europei mai putin de 10% din pacienti au acces la acestea. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro