Pacienti tinuti de mila in spitale, in lipsa serviciilor paliative. "Cand ne moare un pacient e ingrozitor pentru ceilalti"

Pacienti tinuti de mila in spitale, in lipsa serviciilor paliative.

Medicul Adelina Stiuca, sefa sectie Oncologie a spitalului slatinean FOTo: Alina Mitran Furnizorii de astfel de servicii sunt foarte putini in tara, pe de o parte, iar pe de alta parte, cei care furnizeaza ingrijiri la domiciliu, altele decat cele palitive, si care suplinesc, intr-o oarecare masura, lipsa celor dintai, nu beneficiaza de fonduri pe masura solicitarilor. Deocamdata exista doar un plan, si el pe hartie, de infiintare a unui compartiment de ingrijiri paliative dupa ce sectia va fi reabilitata, pentru care e nevoie de medici care sa aiba competente in paliatie, de asistenti medicali de asemenea specializati, de psihologi, kinetoterapeuti etc. Noi, ca spitale de urgenta, facem tratamente paliative, pentru ca multi dintre pacientii in stadii terminale sunt adusi in Urgente si au nevoie de tratamente suportive - de la calmarea durerii, la sustinerea functiilor vitale, tratamente suportive de toate felurile, vin cu ascita, cu pleurezie, si tratamentele astea contribuie la o ameliorare a calitatii vietii lor si la o prelungire a supravietuirii.

acum 26 luni (20 Feb 2018)

Paliatia este un domeniu aproape necunoscut sectorului public de sanatate. Apartinatorii aud si ei, probabil, de posibilitatea ca un bolnav aflat in faza terminala a bolii (faza insotita, in cele mai multe cazuri, de dureri teribile in lipsa terapiei adecvate) sa primeasca ingrijiri specifice de-abia cand este prea tarziu.

Prin contractul-cadru in vigoare, prin care se asigura finantarea serviciilor medicale pacientilor asigurati, bolnavii aflati in stadiul final al bolilor grave pot beneficia, teoretic, de ingrijiri paliative la domiciliu, iar gama posibilitatilor se va largi prin viitorul contract, care intra in vigoare la 1 aprilie 2018.

Medicul Adelina Stiuca, sefa sectie Oncologie a spitalului slatinean FOTo: Alina Mitran

Furnizorii de astfel de servicii sunt foarte putini in tara, pe de o parte, iar pe de alta parte, cei care furnizeaza ingrijiri la domiciliu, altele decat cele palitive, si care suplinesc, intr-o oarecare masura, lipsa celor dintai, nu beneficiaza de fonduri pe masura solicitarilor. Oricum ai judeca, pacientii aflati "pe ultima suta de metri", oricat de cinic ar suna, raman aproape pe cont propriu, drepturile lor sunt doar pe hartie. Speranta de viata este diferita in functie de tipul de cancer, iar noile tratamente, chiar daca ce se furnizeaza prin sistemul public nu este de ultima generatie, au crescut si mai mult rata de supravietuire.

La cel mai mare spital din Olt, Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina, sectia de Oncologie are 45 de paturi, rezervate pacientilor care urmeaza tratament chimioterapic, celor care sufera complicatii in urma diverselor tratamente etc. Aici raman, insa, si pacienti pentru care, conform schemelor de tratament, nu se mai poate face nimic, iar numarul lor nu este deloc mic. Deocamdata exista doar un plan, si el pe hartie, de infiintare a unui compartiment de ingrijiri paliative dupa ce sectia va fi reabilitata, pe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro