(P) Terapia Bowen pentru stres si oboseala cronica

Si totusi…iata ca se intampla, pentru ca viata noastra actuala atat de agitata, de competitiva, de plina de tot felul de tentatii pentru care suntem ,,educati" sa le avem ca tinte, acest tip de ,,modernitate" vine cu niste costuri pe care nu suntem pregatiti sa le suportam si nici nu cred ca vom fi, corpul uman nu se ,,modernizeaza", nu se retehnologizeaza ca sa poata tine pasul cu noile noastre conceptii despre viata. Era pur si simplu devastata de spaima ca nu i se poate intampla asa ceva, ii era rusine ca o sa-i dezamageasca pe toti, ingrozita de ideea ca nu stie incotro s-o ia din punct de vedere profesional, terifiata de ea insasi, de parca tocmai aflase ca nu e cine credea ca este, ci un fel de monstru care tocmai isi scosese capul afara impiedicand-o sa mai functioneze normal.

acum 85 luni (14 Nov 2016)

Stim cu totii ca stresul si starea de oboseala reprezinta elemente aproape nelipsite ale vietii noastre asa-zis moderne, devenita pe zi ce trece mai agitata si competitiva. Si totusi starea de a fi stresat sau de a te simti obosit cu sau fara motiv reprezinta, de cele mai multe ori, o problema demna de toata atentia. Sigur ca situatiile ce pot genera aceste patologii pot fi mult mai multe, am dat doar cateva exemple pentru a contura ideea ca, indiferent ce vrem de la noi insine, corpul uman are niste limite de rezistenta, care pot ceda atunci cand sunt fortate un timp indelungat. Este oarecum impropriu sa vorbim despre cauzele stresului, pentru ca ele pot exista in viata cotidiana a indiferent cui, incepand de la plansul unui copil in timpul noptii, pana la pretentiile exagerate ale unui sef caruia-i place sa-si demonstreze statutul. nu toti soldatii intorsi acasa dupa un razboi sufera de stres posttraumatic, spre exemplu, chiar daca toti au participat la lucruri greu de imaginat.

Corpul uman este proiectat in mod natural sa poata rezista situatiilor stresante, chiar evolutia fiintei umane de-a lungul mileniilor demonstreaza asta, dar nu toti indivizii au aceeasi limita de rezistenta, iar cand asa numitii ,,hormoni de stres" persista prea mult timp in sange, creste riscul aparitiei diverselor boli somatice sau psihice.Este binecunoscut faptul ca dupa o situatie stresanta majora, multe persoane ,,se imbolnavesc"subit: viroze, colici biliare, dureri de articulatii, de cap, de stomac, ameteli, greata, schimbari inexplicabile de dispozitie, stari de hipoglicemie, etc.

Epuizarea suprarenala apare dupa starile de stres prelungit (fizic, psihic) in care secretia de adrenalina, noradrenalina sau cortisol a functionat din plin pentru a sustine corpul. Numai ca, asa cum precizam chiar la inceput, toti avem limite, corpul nu poate fi folosit ca o masina, limitele lui fizice, psihice, energetice, nu pot fi depasite la nesfarsit fara consecinte. De fapt, daca p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro