Otrava din automatele de cafea - ce bem, de fapt, si ce boli ne pandesc cand punem fisa in aparat

Otrava din automatele de cafea - ce bem, de fapt, si ce boli ne pandesc cand punem fisa in aparat

Intr-o viata traita pe fuga, cafeaua de la automat poate parea varianta ideala pentru energizantul de la prima ora, mai ales daca tinem cont de pretul mic si de faptul ca aparatele sunt usor accesibile. Ca si exemple de folosire incorecta a denumirilor, reprezentatul Protectiei consumatorului vorbeste despre asa-zisa -"ciocolata calda" preparata dintr-un produs avand in compozitie zahar, cacao pudra (13% fata de minim 25% prevazut), lapte praf degresat, praf dietetic dulce, lactoza, grasime vegetala , proteine din lapte, stabilizator , aroma, care este, de fapt, bautura cu gust de ciocolata calda.

acum 111 luni (11 Mar 2015)

Intr-o viata traita pe fuga, cafeaua de la automat poate parea varianta ideala pentru energizantul de la prima ora, mai ales daca tinem cont de pretul mic si de faptul ca aparatele sunt usor accesibile. Spre exemplu, denumirea de "lapte" sa nu se utilizeze pentru o bautura obtinuta din ingrediente vegetale, iar denumirea de "ciocolata" sa nu se utilizeze pentru un "preparat solubil cu gust de ciocolata", explica ea.

Ca si exemple de folosire incorecta a denumirilor, reprezentatul Protectiei consumatorului vorbeste despre asa-zisa -"ciocolata calda" preparata dintr-un produs avand in compozitie zahar, cacao pudra (13% fata de minim 25% prevazut), lapte praf degresat, praf dietetic dulce, lactoza, grasime vegetala , proteine din lapte, stabilizator , aroma, care este, de fapt, bautura cu gust de ciocolata calda. La fel, este interzis sa fie trecut drept "lapte" un produs avand ca ingrediente declarat: sirop de glucoza, lapte praf degresat, grasime vegetala, praf de zer, zahar, proteine din lapte, stabilizator , agent de ingrosare.

Automatele de cafea mai trebuie sa ofere informatii despre cantitatea neta a unei portii, ingredientele cu potential alergen, modul de utilizare a dozatorului, un numar de contact.

Ce contin bauturile

Daca in cazul cafelei simple sansele de a bea chiar cafea (obtinuta din cafea boabe sau cafea solubila, in functie de optiunea fiecaruia) sunt garantate, lucrurile se complica atunci cand bautura este completata cu asa-zisul "lapte". Potrivit informatiilor postate pe un automat instalat intr-o institutie publica, la derivatele cu cafea (cafea cu gust de lapte, cappuccino, cuppuccino - cioco) se foloseste o "crema pudra" ce contine: sirop de glucoza, grasime vegetala hidrogenata, proteine din lapte, stabilizatori (fosfat dipotasic si polifosfat sodic), emulsificatori (mono si digliceride ale acizilor grasi si esteri mono si diacetil tartrici ai mon... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro