Osama ben Laden, sef terorist obsedat de SUA

Documentele declasificate de serviciile secrete americane dezvaluie starea de spirit a liderului Al Qaeda, Ossama ben Laden, tacticile sale, anxietatea fata de serviciile secrete occidentale sau marea atentie acordata imaginii publice a retelei teroriste mondiale. Retras in complexul sau din Abbottabad, in Pakistan, ben Laden visa punerea in scena a celui mai spectaculos atac contra Americii pentru a marca zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 contra SUA si spera ca fiul sau Hamza sa ii succeada intr-o zi ca lider Al Qaeda, releva unele din cele 100 documente luate de membrii comandourilor americane Navy Seal in raidul din mai 2011 in Pakistan, in timpul caruia a fost ucis, si declasificate in premiera miercuri, 20 mai.

acum 88 luni (21 May 2015)

Documentele declasificate de serviciile secrete americane dezvaluie starea de spirit a liderului Al Qaeda, Ossama ben Laden, tacticile sale, anxietatea fata de serviciile secrete occidentale sau marea atentie acordata imaginii publice a retelei teroriste mondiale.

Retras in complexul sau din Abbottabad, in Pakistan, ben Laden visa punerea in scena a celui mai spectaculos atac contra Americii pentru a marca zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 contra SUA si spera ca fiul sau Hamza sa ii succeada intr-o zi ca lider Al Qaeda, releva unele din cele 100 documente luate de membrii comandourilor americane Navy Seal in raidul din mai 2011 in Pakistan, in timpul caruia a fost ucis, si declasificate in premiera miercuri, 20 mai. Partea de video cu ben Laden era un mesaj gasit de fortele americane in timpul asaltului de la Abbottabad, in care promitea americanilor ca vor "sfarsi ca sclavi" ai multinationalelor. Desi doar o parte din totalul fisierelor descoperite la Abbottabad au fost declasificate, scrisori, memorii sau directive scrise in ascunzatoarea din Pakistan de teroristul care era cel mai cautat din lume, se detaseaza preocuparile acestuia de a distruge America. "Trebuie sa oprim operatiunile contra armatei si politiei din toate regiunile, in special in Yemen, prioritatea va trebui sa fie uciderea si combaterea americanilor si a reprezentantilor lor". Intr-o nota catre Al Qaeda din Maghreb (Aqmi) el cerea comandantilor sa se concentreze asupra atacarii "arborelui odios" care este America si sa nu se lase distrasi de conflicte locale.

Frica de a fi descoperit

Documentele mai arata ca Ben Laden traia intr-o paranoia constanta ca va fi descoperit de serviciile secrete americane si adunase o mare biblioteca in limba engleza ce cuprindea teorii ale complotului si informatii despre Biserica anglicana. Constient de riscul ca raidurile cu drone americane vor lovi trupele sale, ben Laden le-a cerut sa nu comunice prin e-mailuri, sa nu se ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro