Ororile cu cobai umani de la Sectia de Psihiatrie a Spitalului Arad
"De 40 de ani aude voci care ii spun sa se arunce si inca nu s-a aruncat", a fost argumentul suprem al medicului Delia Podea (63 de ani), sefa Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Arad si profesor universitar la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad. Medicul a fost trimis in judecata saptamana trecuta de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General pentru aproape 100 de infractiuni, cele mai grave fiind cele de luare de mita, fals intelectual si abuz in serviciu. Medicii laudau si firmele de cercetare, si spuneau ca "pe vremuri, sponsorii trimiteau vagoane de atentii pentru comisiile de etica pentru obtinerea autorizatiilor". Procuroarea Denisa Cristodor arata ca faptele de care este acuzata Podea sunt "cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei".
"De 40 de ani aude voci care ii spun sa se arunce si inca nu s-a aruncat", a fost argumentul suprem al medicului Delia Podea (63 de ani), sefa Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Arad si profesor universitar la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad. Totusi, Podea a inclus bolnava intr-un studiu experimental de tratare a schizofreniei. Alti doi psihiatri si un psiholog care au consultat femeia au opinat ca nu era nevoie de un tratament atat de dur, dar indicatiile Deliei Podea au fost decisive.
La cateva zile de la inceperea tratamentului, pacienta s-a urcat, sub ochii supraveghetorilor si asistentelor, pe scarile de la parter. Femeia s-a catarat pe balustrada si s-a aruncat in cap de la o distanta de 2,5 - 3 metri de sol. Ea a fost dusa de urgenta la Timisoara. Verdictul medicilor: tentativa de suicid soldata cu paralizie permanenta datorata unei fracturi la coloana vertebrala. In prezent, femeia este internata intr-un azil de batrani din Arad in scaun cu rotile.
Medicul a fost trimis in judecata saptamana trecuta de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General pentru aproape 100 de infractiuni, cele mai grave fiind cele de luare de mita, fals intelectual si abuz in serviciu. Minciuna fatala: "Ceva nou si bun"
Anchetatorii sustin ca Podea efectua studii clinice fara consimtamantul subiectilor si a notat in documentele intocmite falsuri referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia. Miza principala o reprezentau banii primiti de la sponsorii care finantau aceste cercetari. Doar de la un singur sponsor, Podea a incasat aproape 180.000 de euro. In cazul unui barbat, pentru a semna consimtamantul, l-au pacalit ca este vorba de "medicamente din America, ceva nou si bun". Medicii laudau si firmele de cercetare, si spuneau ca "pe vremuri, sponsorii trimiteau vag... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro