Originea lui Cuza, revendicata de doua orase din Vaslui. De ce ar fi mintit domnitorul despre locul nasterii

Originea lui Cuza, revendicata de doua orase din Vaslui. De ce ar fi mintit domnitorul despre locul nasterii

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza s-a nascut in judetul Vaslui, insa locul nasterii sale este adjudecat deopotriva de istoricii din Barlad si de cei Husi. Istoricii huseni sustin cu toata convingerea ca Alexandru Ioan Cuza s-a nascut la Husi in casa de la numarul 58, de pe strada I.Gh. "Casa Cuza" Husi, inainte de a fi demolata FOTO Sergiu Suhareanu Cuza ar fi copilarit in satul Barbosi, din comuna Hoceni, nu departe de Husi, pana la varsta de 14 ani, cand a plecat la Paris. Capitanul de slujitori descrie casa lui Ioan Cuza de la Barbosi, arestarea lui Dimitrie Cuza si transportarea sa la Husi. Ce s-a intamplat cu "casele Cuza" Desi originea lui Alexandru Ioan Cuza este adjudecata de doua orase, nici autoritatile din Barlad si nici cele din Husi nu au reusit sa ridice o casa memoriala in cinstea marelui domnitor.

acum 40 luni (24 Jan 2017)

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza s-a nascut in judetul Vaslui, insa locul nasterii sale este adjudecat deopotriva de istoricii din Barlad si de cei Husi. Au fost vehiculate ca loc al nasterii marelui domnitor si judetele Braila, Iasi respectiv Galati, insa aceste ipoteze au fost demontate de istorici. In sustinerea acestei idei sunt aduse si dovezile care, spun istoricii barladeni, confirma, fara echivoc, faptul ca Alexandru Ioan Cuza s-a nascut la Barlad.

"Sunt documente care atesta ca Barladul a fost locul de nastere a lui Cuza. Alt document este Almanahul de la Gotha din 1862, unde sunt trecute datele personale ale familiilor domnitoare din Europa, datele lui Cuza fiind trimise de secretarul personal al acestuia. Istoricul Dumitru Ivanescu a descoperit in arhivele de la Viena datele de nastere ale cetateanului Al. A patra dovada consta in datele de pe certificatul de deces a lui Cuza, mort la Haidelberg. O ultima dovada o regasim in scrisoarea doamnei Elena Cuza, sotia fostului domnitor, din 1873, care a raspuns mesajelor de condoleante.

"Casa Cuza" din Barlad FOTO Adevarul

Ba la Husi!

La randul lor, istoricii huseni aduc si ei argumente care, in opinia lor, atesta ca Alexandru Ioan Cuza este un fiu al Husului si ca datele privind locul nasterii sale la Barlad ar fi fost falsificate. Nicolae Iorga a fost printre primii mari istorici care a sustinut ca Alexandru Ioan Cuza s-a nascut la Husi. Iorga este cel care, de altfel, a si facut demersuri pentru a declara monument istoric casa din Husi in care s-ar fi nascut domnitorul.

Istoricul Ion Lupascu a publicat in anul 1939 in revista "Convorbiri literare" o fotografie cu casei lui Cuza de la Husi, relatand pozitia lui Nicolae Iorga: "Cea mai buna istorie nu este aceea pe care o scriu specialistii, ci aceea pe care o povestesc martorii intamplarilor sau urmasii lor. In cazul Cuza sunt convins ca fapte... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro