Originea celor mai cunoscute cuvinte din "limba dacilor". De unde provin, de fapt, termeni ca barza, branza, manz, viezure

Originea celor mai cunoscute cuvinte din

Cercetarile de peste doua veacuri ale savantilor, incepand de la Dimitrie Cantemir si pina la autorii pe care ma bizui eu in ceea ce va comunic (Puscariu, Giuglea, I.I.Russu, Vraciu), au identificat o zestre de circa 160 de cuvinte din limba romana actuala, care provin, dupa toate probabilitatile, din acel grai stravechi, pre-roman", scria Pruteanu. Cioban cu cel mai mare numar de oi izolate in cadrul turmei de miei cu scopul de a se stabili cantitatea de lapte care i se cuvine. Doina: poezie lirica specifica folclorului romanesc, care exprima un sentiment de dor, de jale, de dragoste, de revolta etc., fiind insotita de obicei de o melodie adecvata.

acum 33 luni (6 Nov 2017)

Cea mai recenta editie a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM), publicatie a Academiei Romane, a contabilizat 62.000 de cuvinte in limba romana. Dintre acestea mai putin de 200 ar putea proveni, potrivit unor specialisti in lingvistica si istorie, din limba vorbita de geto-daci in urma cu peste doua milenii. Una dintre listele celebre ale cuvintelor romanesti care, "dupa toate probabilitatile", isi au originea in fondul traco-geto-dacic al limbii romane a fost publicata in urma cu doua decenii de George Pruteanu, om de cultura si politician roman, realizator al emisiunii "Doar o vorba sa-ti mai spun". Cercetarile de peste doua veacuri ale savantilor, incepand de la Dimitrie Cantemir si pina la autorii pe care ma bizui eu in ceea ce va comunic (Puscariu, Giuglea, I.I.Russu, Vraciu), au identificat o zestre de circa 160 de cuvinte din limba romana actuala, care provin, dupa toate probabilitatile, din acel grai stravechi, pre-roman", scria Pruteanu. Cuvintele la care autorul facea referire erau identificate ca fiind autohtone si arhaice, fie pentru ca nu isi au originea in vreuna din limbile cu care limba romana avea legatura (latina, greaca, slava, turca, maghiara), fie pentru ca puteau fi regasite in limba albaneza, care ar fi avut origini comune cu cele ale limbii tracilor.

Originea cuvintelor "mioritice"

Iata de unde provin, de fapt, potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, cele mai faimoase cuvinte indcate ca avand origini dace:

Baci: pastor insarcinat cu prepararea branzei, urdei si untului. Cioban cu cel mai mare numar de oi izolate in cadrul turmei de miei cu scopul de a se stabili cantitatea de lapte care i se cuvine.

Bade: termen politicos de adresare catre un barbat mai in varsta (de la tara). Termen mangaietor folosit de femeile de la tara pentru barbatul iubit.

Burduf: sac facut din piele net... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro