Orientul Mijlociu, ostaticul conflictului iraniano-saudit?

Arabia Saudita a rupt relatiile diplomatice cu Iranul, duminica, 3 ianuarie, dupa incendierea si distrugerea partiala a ambasadei sale din Teheran si dupa o manifestatie violenta in fata consulatului din orasul Mach-had. Executia a provocat un razboi verbal intre Teheran si Riad si manifestatii de furie in comunitatea siita din mai multe tari, in principal in Iran, unde reprezentantele saudite au fost atacate. Diplomatii nu se mai aflau in cladire si in locul lor, militantii radicali iranieni, inarmati cu pietre si cockteiluri Molotov, au intrat in birouri si isi postau fotografiile pe Twitter, inainte de a fi dispersati de fortele de ordine.

acum 85 luni (5 Jan 2016)

Criza dintre Iran si Arabia Saudita, doi actori majori in sectorul petrolului, s-a repercutat asupra pretului aurului negru.

Arabia Saudita a rupt relatiile diplomatice cu Iranul, duminica, 3 ianuarie, dupa incendierea si distrugerea partiala a ambasadei sale din Teheran si dupa o manifestatie violenta in fata consulatului din orasul Mach-had. El a motivat decizia Riadului, o premiera dupa 1988, prin "lunga istorie de violare a misiunilor diplomatice straine" in Iran si a acuzat tara ca furnizeaza arme explozive celulelor teroriste din regat.

Noua criza intre regatul saudit sunnit si Iranul siit a izbucnit sambata dupa executia opozantului siit, seicul Nimr Al-Nimr, si a altor 46 persoane condamnate pentru "terorism". Executia a provocat un razboi verbal intre Teheran si Riad si manifestatii de furie in comunitatea siita din mai multe tari, in principal in Iran, unde reprezentantele saudite au fost atacate.

Reactii

Reactiile internationale s-au inmultit luni pentru evitarea unei escalade intre Riad si Teheran, care ar fi prejudiciabile pentru tot Orientul Mijlociu. Rusia, prin vocea unui responsabil din Ministerul de Externe, a propus sa joace un rol de "intermediar" intre Iran si Arabia Saudita. Germania a facut apel ca cele doua tari sa faca totul "pentru reluarea relatiilor" si a prevenit ca "evolutiile" in Arabia Saudita vor fi luate in considerare in deciziile exporturilor de arme spre aceasta tara.

Executia seicului Al-Nimr a provocat manifestatii de protest in Irak, Yemen, Liban, Bahrein, dar si in Pakistan si Casmirul indian.

Lupta pentru influenta in regiune

Relatiile dintre Arabia Saudita si Iran au evoluat cu dificultate dupa revolutia islamica iraniana din 1979. Cele doua puteri sunt cel mai adesea in dezacord asupra crizei din regiune, in special cea din Siria, Irak si Yemen si se acuza ca incearca fiecare sa-si extinda influenta. Ghidul Suprem al Republicii islamiste Iran, ayatollahul Ali K... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro