Orhan Pamuk rupe tacerea pentru prima oara dupa puciul din Turcia: "Sunt extrem de furios, Turcia se indreapta catre un regim al terorii"

Orhan Pamuk rupe tacerea pentru prima oara dupa puciul din Turcia:

Este prima luare de pozitie a scriitorului turc, autor al mai multor volume in care descrie intalnirea dintre traditiile turce si cele europene, dupa tentativa de lovitura de stat din luna iulie si dupa doua luni de arestari masive, carora le-au cazut victime scriitori si jurnalisti. Suntem pe punctul de a ne indeparta cu toata viteza de un stat de drept catre un regim al terorii", adauga scriitorul, cerand ca toti scriitorii si jurnalistii sa fie eliberati "cat de repede", inainte de a se infatisa in fata justitiei, daca e nevoie.

acum 85 luni (13 Sep 2016)

Este prima luare de pozitie a scriitorului turc, autor al mai multor volume in care descrie intalnirea dintre traditiile turce si cele europene, dupa tentativa de lovitura de stat din luna iulie si dupa doua luni de arestari masive, carora le-au cazut victime scriitori si jurnalisti.

"Sunt extrem de furios, imi exprim cele mai virulente critici impotriva arestarii scriitorului Ahmet Altan, una dintre cele mai importante condeie ale jurnalismului turc, precum si a arestarii fratelui sau, Mehmet Altan, cadru universitar si economist de renume ", a scris Pamuk in articolul publicat in La Repubblica si preluat de Agence France Presse (AFP).

"In Turcia, suntem pe cale, incetul cu incetul, sa inchidem in celule toate persoanele care isi permit sa exprime critici chiar si minimale ale actiunilor guvernului...pe baza celei mai puternice uri", a precizat, in termen extrem de clari, Pamuk. Suntem pe punctul de a ne indeparta cu toata viteza de un stat de drept catre un regim al terorii",

adauga scriitorul, cerand ca toti scriitorii si jurnalistii sa fie eliberati "cat de repede", inainte de a se infatisa in fata justitiei, daca e nevoie.

Orhan Pamuk, un critic de-al lui Erdogan si inaintea tentativei de lovituri de stat din iulie, nu s-a exprimat pana acum public in privinta ultimelor evenimente de la Ankara.

Agentia de presa pro-guvernamentala Anadolu a anuntat ca Ahmet Altan, una dintre figurile emblematice ale jurnalismului turc, si fratele sau Mehmet au fost arestati in cadrul anchetei care vizeaza tentativa de lovitura de stat atribuita de autoritati predicatorului Fethullah Gulen.

Potrivit cotidianului Hurriyet, cei doi vor raspunde pentru atitudinea pe care au avut-o imediat dupa puci la postul de televiziune Can Erzincan TV, considerat gulenist si inchis, in timpul unei emisiuni moderate de Nazli Ilicak, incarcerata si ea la finalului lunii iulie. Burhan S... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro