Organismul uman in clipa mortii. Ce parti supravietuiesc 72 de ore si de ce avem impresia ca unghiile cadavrelor cresc

Organismul uman in clipa mortii. Ce parti supravietuiesc 72 de ore si de ce avem impresia ca unghiile cadavrelor cresc

Medicul legist si conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj, Dan Perju-Dumbrava, ajutat de echipa sa de rezidenti, a explicat, pentru "Adevarul", ce se intampla cu corpul uman dupa moarte. Astfel, se pun in libertate cantitati mari de apa si gaze (dioxid de carbon, metan, hidrogen sulfurat, amoniac), precum si o serie de compusi specifici care imprima mirosul caracteristic de cadavru in putrefactie (cadaverina si putresceina).

acum 64 luni (16 Apr 2015)

Medicul legist si conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj, Dan Perju-Dumbrava, ajutat de echipa sa de rezidenti, a explicat, pentru "Adevarul", ce se intampla cu corpul uman dupa moarte. Un exemplu in acest sens este moartea celulelor sexuale sau a spermatozoizilor, care au un potential crescut de supravietuire in conditii nefavorabile. Ovulul sau sperma pot trai pana la 72 de ore dupa moartea pacientului. De asemenea, la nivelul creierului sunt mai multe zone diferite. Pe de alta partea trunchiul cerebral va supravietui putin mai mult", a explicat, pentru "Adevarul", unul dintre rezidenti. "In cinci ani raman doar oasele"

In ceea ce priveste modificarile pe care le sufera corpul dupa moarte, profesorul Perju a sustinut: "Sunt doua tipuri de modificari cadaverice: precoce si tardive. Modificarile tardive sunt cele date de endomofauna, de timpul care trece si, practic, dupa circa 5 ani, ajung sa ramana numai oasele". La o temperatura a mediului ambiant intre 15-20 de grade Celsius, racirea se face cu aproximativ 2 grade Celsius pe ora, in primele 4 ore de la instalarea decesului si ulterior cu un grad pe ora. Cand temperatura centrala atinge valoarea de 20 grade Celsius, aceasta este considerata ca semn sigur de moarte. De ce avem impresia ca parul creste dupa moarte

Teoria conform careia parul si unghiile cresc dupa moarte este legata de procesul de deshidratare a cadavrului. In aceste zone prin deshidratare, pielea se usuca, se intareste, devine galbuie si ulterior cu o tenta bruna, luand aspect asemanator pergamentului, motiv pentru care in practica medico-legala se utilizeaza termenul de "pergamentari", explica medicul.

"In momentul in care tesutul se usuca, acesta se contracta, astfel se pun in evidenta protiuni mai mari de unghii sau de par, dand impresia de crestere in dimensiune. Astfel de modificari devin vizibile in aproximativ 2-4 ore, insa perioada depinde... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro