Orfanul ajuns veteran de razboi in varsta de 100 ani. Secretul longevitatii lui Ion Ceapa, cel mai batran om din sat

Orfanul ajuns veteran de razboi in varsta de 100 ani. Secretul longevitatii lui Ion Ceapa, cel mai batran om din sat

Cand intra in sala de festivitati de la caminul cultural, satenii si invitatii de la oras il aplauda. Orfanul de razboi ajuns veteran de razboi Cand s-a nascut, la 30 martie 1917, Ion Ceapa era deja orfan de razboi. Au venit de la oras sa-l cinsteasca inalte fete bisericesti, ofiteri de armata cu multe grade si alti veterani de razboi. Pe nea Ceapa nu-l supara nimic decat spatele, de la reumatism, si capul, de la tensiune mare.

acum 87 luni (4 Apr 2017)

Este pus la patru ace, are palarie, costum negru elegant, pantofi asortati, cravata. Cand intra in sala de festivitati de la caminul cultural, satenii si invitatii de la oras il aplauda. Este veteran de razboi, a venit invalid de pe front si tocmai a implinit 100 ani. Orfanul de razboi ajuns veteran de razboi

Cand s-a nascut, la 30 martie 1917, Ion Ceapa era deja orfan de razboi. Tatal sau murise cu cateva luni inainte, in batalia de la Turtucaia din Primul Razboi Mondial. Nu stie de unde li se trage numele de Ceapa. "De un' sa stiu daca nu mi-am cunoscut nici tatal?", zice batranul vechi cat veacul.

Ca sa-i compenseze neamul, Dumnezeu s-a facut ca l-a uitat pe nea Ion Ceapa pe pamant. Aude doar de aproape daca-i vorbesti tare, ochiul stang si l-a pierdut in razboi, dar asa beteag cum e, mos Ion Ceapa sapa in gradina, pliveste florile, merge mult pe jos si doarme cat cuprinde. La "doar" 100 ani, batranul nu-si face grija zilei de maine.

La 30 martie 2017, la 100 ani dupa ce Ion Ceapa a venit pe lume, in Cumpana a fost mare sarbatoare. Au venit de la oras sa-l cinsteasca inalte fete bisericesti, ofiteri de armata cu multe grade si alti veterani de razboi. Afland ca sarbatoritul e cam tare de urechi, arhiepiscopul Tomisului, InaltPreaSfintitul Teodosie, i-a adus un cadou nemaipomenit: un aparat auditiv daruit de o firma prietena Bisericii, Audiozima. "Acum auziti?", intreaba ierarhul de la 10 metri distanta. Omul care se descurca singur

Nascut din tata oltean si mama buzoianca, Ion Ceapa a copilarit la Peris, un satuc din sudul Dobrogei, aproape de granita cu Bulgaria. A fost luat pe front in 1942, la Regimentul 9 Calarasi, iar la 19 ianuarie 1943, niste schije de pe liniile sovietice i-au luat vederea la ochiul stang. Trei luni mai tarziu era lasat la vatra, fiind invalid de razboi si primeste medialia "Serviciul credincios" cu spade, clasa I.

S-a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro