Ordonanta privind noile salarii pentru profesori ar putea fi adoptata miercuri

Ordonanta privind noile salarii pentru profesori ar putea fi adoptata miercuri

La acest salariu se adaauga gradatia de merit, respectiv 601 lei, indemnizatia de diriginte, care este de 301 lei, sporul de vechime, adica 826 de lei, compensatii tranzitorii rural, adica 241 de lei, astfel ca salariul de baza ajunge la 4.374 de lei. La acest salariul se adauga gradatia de merit, de 789 de lei, indemnizatia de diriginte, de 395 de lei, compensatii tranzitorii rural, de 241 de lei, astfel ca se va ajunge la un salariu brut de 5.153 de lei. De altfel, se va adauga si gradatia de merit, in valoarea de 588 de lei, si indemnizatia de diriginte, de 294 de lei, astfel ca se va ajunge la un salariu de baza de 3.234 de lei.

acum 76 luni (8 Jun 2016)

Sindicatele care au fost la negocierile purtate cu reprezentanti ai Ministerului Muncii dar si ai altor ministere au fost nemultumite de rezultate. Concret, acestia au reusit sa obtina un procent de 5% ca promisiune, dar au organizat pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, un protest masiv in Capitala, mii de dascali marsaluind pe strazi.

Sindicate: Foarte multi nu beneficiaza de cei 5%

Acum, cei 5% obtinuti de sindicalisti nici macar nu sunt priviti ca majorare salariala, ci sunt considerati "corectii". "Si procente mici, si atat de decalate, nu se poate", a declarat Simion Hancescu, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), adaugand ca autocarele care urmeaza sa-i aduca pe dascali in Piata Victoriei din Capitala, unde va avea loc manifestarea de pe 1 iunie, sunt deja platite.

Problema, noteaza sindicalistii, e faptul ca foarte multi angajati din Educatie nu beneficiaza de nicio crestere salariala, in timp ce altii ar primi cresteri salariale de 10 - 13 lei.

"Un cadru didactic ajunge la un salariu de 1.800 de lei abia cu gradul I. De curand am intrat in librarie si am lasat acolo 700 de lei. Poate un profesor care da si meditatii se mai descurca, dar unul care traieste numai din salariu nu are cu ce sa isi cumpere carti", a aratat Ecaterina Stanca, profesoara de limba si literatura romana la Colegiul de Informatica "Tudor Vianu" din Capitala, comentand rezultatele negocierilor dintre sindicalisti si oficialii din Guvern.

Potrivit sindicalistului Marius Nistor, liderul Federatiei "Spiru Haret", in prezent nu se mai discuta despre o lege unitara de salarizare, ci despre o ordonanta de urgenta care vine si opereaza corectii pe grila. In momentul de fata, este o consecinta a faptelor actualului Guvern", a acuzat sindicalistul, adaugand ca, intr-un astfel de context, introducerea criteriilor de performanta pentru personalul din Invatamant nu este fireasca.

Ce s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro