Ordonanta 13 inca sta la panda in Senat. Surse: Cum a motivat Serban Nicolae refuzul de a o discuta in Comisia Juridica

Ordonanta 13 inca sta la panda in Senat. Surse: Cum a motivat Serban Nicolae refuzul de a o discuta in Comisia Juridica

Ordonanta de Urgenta 14 (OUG 14), care a abrogat Ordonanta 13 de modificare a codurilor penale, a fost aprobata, marti, in unanimitate de Senat, acolo unde PSD si ALDE au majoritate. Peste cateva saptamani sau luni, cand atentia publica se va dilua, PSD ar putea repune OUG 13 pe ordinea de zi a Parlamentului, caci termenul de adoptare sau de respingere a unei ordonante de urgenta nu se prescrie. PSD cauta nod in papura In loc sa respinga imediat OUG 13 - care a scos sute de mii de oameni in strada, PSD insista ca, de fapt, OUG 13 era utila.

acum 47 luni (14 Feb 2017)

Ordonanta de Urgenta 14 (OUG 14), care a abrogat Ordonanta 13 de modificare a codurilor penale, a fost aprobata, marti, in unanimitate de Senat, acolo unde PSD si ALDE au majoritate. Urmeaza votul final in Camera Deputatilor, insa e doar o formalitate, intrucat decizia politica a PSD este sa adopte rapid OUG 14, cu scopul de a mai domoli protestele de strada. Ca orice lege, si legea de adoptare a OUG 14 va merge pentru promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Intrebat ce decizia politica a luat in privinta OUG 13, Liviu Dragnea a raspuns: "OUG 13 este abrogata. 14 (care a abrogat OUG 13) asta nu inseamna ca, din punct de vedere juridic, OUG 13 a fost stearsa definitiv. Peste cateva saptamani sau luni, cand atentia publica se va dilua, PSD ar putea repune OUG 13 pe ordinea de zi a Parlamentului, caci termenul de adoptare sau de respingere a unei ordonante de urgenta nu se prescrie.

PSD cauta nod in papura

In loc sa respinga imediat OUG 13 - care a scos sute de mii de oameni in strada, PSD insista ca, de fapt, OUG 13 era utila. "Problema e ca avem un vid legislativ care era acoperit de acea OUG 13. Am inteles ca se mai cauta inca un pretext de enervare, nu exista acest pretext", a insistat Liviu Dragnea, cu trimitere la sentinta Curtii de Apel Alba Iulia, care a decis anularea pedepsei aplicate unei persoane deja condamnate definitiv pentru abuz in serviciu.

Numai ca nici macar in acest caz nu putem vorbi de vid legislativ, caci si Curtea de Apel Alba Iulia, in ciuda deciziei, a tinut cont de interpretarea Curtii Constitutionale. Deci OUG 13 nu are de a face cu verdictul judecatorilor din Alba Iulia. Plecand de la aceasta premisa - falsa - cum ca exista un vid legislativ, PSD ar putea modifica OUG 13 in Parlament. Intrebat daca ar putea umbla pe textul OUG 13, astfel incat sa-l armonizeze cu deciziile CCR, Liviu Dragnea a spus: "Aici trebuie sa se exprime cat de curand presedintii c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro