Ordinul de protectie provizoriu, emis direct de politist - ca metoda de eficientizarea combaterii violentei domestice

Ordinul de protectie provizoriu, emis direct de politist - ca metoda de eficientizarea combaterii violentei domestice

Masurile de protectie, valabile 5 zile "Ordinul de protectie provizoriu se emite de catre politistii care, in exercitarea atributiilor de serviciu,constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie puse in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc", se arata in proiectul de lege.

acum 64 luni (24 May 2018)

Victimele violentelor domestice vor putea cere un ordin de protectie provizoriu, potrivit unui proiect de lege propus spre adoptare la Camera Deputatilor. Documentul a fost aprobat deja de Senat, iar deputatii vor avea ultimul cuvant, in calitate de for decizional.

Concret, ordinul va fi dat direct de politist, putand fi pus in executare de indata si fara trecerea unui termen. In prezent, doar judecatorul poate dispune masuri de protectie a victimei printr-un astfel de ordin. Potrivit proiectului de act normativ, in caz de pericol iminent organele de politie competente pot emite ordinul de protectie de urgenta, o masura provizorie care ofera siguranta imediata victimelor violentei domestice.

Masurile de protectie, valabile 5 zile

"Ordinul de protectie provizoriu se emite de catre politistii care, in exercitarea atributiilor de serviciu,constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie puse in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc", se arata in proiectul de lege.

Politistii vor constata existenta riscului iminent pe baza unei evaluari, in functie de probele obtinute in urma verificarii sesizarii.

Masurile luate de politisti sunt pentru o perioada maxima de cinci zile, insa acestea se vor prelungi automat daca se solicita instantei emiterea unui ordin de protectie.

Interventii fara mandat de perchezitie

Foarte important, pentru verificarea sesizarilor de violenta domestica, in scopul obtinerii de probe, politistii vor avea dreptul sa patrunda in orice locuinta, fara mandat de perchezitie si fara acordul proprietarului.

Agresorii, cazati in centre sociale

Initiatorii proiectului se gandesc insa si la situatia agresorilor, care in urma ordinului de protectie provizoriu vor fi ob... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro