Orasul salvat din faliment unde nimeni nu vrea sa munceasca. "Cand aud de salariul minim zic: nu venim pentru asa ceva. Vor salariu imens si munca putina"
Atunci, Guvernul Romaniei a alocat un ajutor de peste 3,7 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara, bani care au fost folositi conform Planului de redresare financiara admis de Tribunalul Hunedoara printr-o sentinta din 2014, ca urmare a procedurii de insolventa a orasului.
Aninoasa a fost in 2013 primul oras al Romaniei intrat in insolventa, dupa ce a acumulat datorii la bugetul de stat de aproape sase milioane de lei. Un an mai tarziu, localitatea din Valea Jiului in care traiesc 5.000 de oameni a fost salvata din pragul falimentului. Atunci, Guvernul Romaniei a alocat un ajutor de peste 3,7 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara, bani care au fost folositi conform Planului de redresare financiara admis de Tribunalul Hunedoara printr-o sentinta din 2014, ca urmare a procedurii de insolventa a orasului.
Au trecut trei ani de la ajutorul nesperat primit de fostul oras minier, insa localnicii nu si-au invatat lectia. Aninoasa se confrunta, in prezent, cu o noua criza - a fortei de munca - pentru ca oamenii care vor sa munceasca aici sunt greu de gasit, potrivit primarului Nicolae Dunca. Si aceasta chiar daca, in urma cu doua luni, o fabrica de cablaje auto din localitate, la care lucrau circa 120 de oameni s-a inchis. Din experienta mea, cei mai multi angajatori mari, din multinationale, dau un salariu minim in prima faza, dar dupa doua - trei luni, daca vad ca angajatii sunt seriosi, le merge mana si nu comenteaza le mai maresc salariul. Ne dadea sa sapam cate sapte metri de sant pe zi, lat de un metru si adanc de un metru. In prima saptamana nu aveam cum sa imi termin norma, u puteam, apoi am intrat in ritm si sapam cei sapte metri intr-o jumatate de zi, iar restul zilei ma odihneam", a relatat primarul.
Nicolae Dunca spune ca, dupa inchiderea Minei Aninoasa, din 2006, multi dintre tinerii orasului si-au cautat norocul in alte tari si acum cei pe care se bazeaza sa se intoarca in campul muncii sunt pensionarii care au lucrat in minerit. Orasul are circa 80 de asistati social, dintre care 30 sunt folositi la munca, de primarie. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro