Orasul din Romania care l-a impesionat pe istoricul Stelian Tanase

Orasul din Romania care l-a impesionat pe istoricul Stelian Tanase

Ma intreb cum ar fi tara asta a noastra daca toate orasele, sau macar resedintele de judet, s-ar afla la nivelul de civilizatie intilnit ieri la Oradea!?". Evident, am plecat de acasa mult prea de vreme de teama sa nu pierd zborul. De la Vest spre Estul Romaniei gradul de civilizatie, educatie, standardul de viata se diminueaza vizibil. Ma intreb cum ar fi tara asta a noastra daca toate orasele, sau macar resedintele de judet, s-ar afla la nivelul de civilizatie intilnit ieri la Oradea!? Raspunsul este simplu - Oradea e mai aproape de Viena si Budapestadecit de Istanbul, spre deosebire de Bucuresti.

acum 75 luni (1 Mar 2018)

Prezent la Oradea pentru lansarea cartii "Dinastia", scrisa impreuna cu jurnalista Elena Vijulie, dar si a volumului "Nocturna cu vampir. Opus 1", istoricul Stelian Tanase s-a declarat impresionat de ceea ce a vazut in orasul de pe Crisul Repede.

Sub titlul "Oradea intr-o zi rece de februarie", Stelian Tanase a postat pe blogul personal ziua petrecuta in orasul din Vestul tarii. Orasul - remarc in trecere - e curat, ceva rar prin orasele romanesti, de obicei acoperite sub munti de gunoaie. Oradea are imobile remarcabile, palate, cladiri administrative impozante, foste banci, biserici mari, hoteluri de mana intai de pe vremea burgheziei. Si amintirea unui trecut exceptional datorat amestecului de romani, maghiari, evrei din secolul al XIX-lea si prima parte a secolului al XX-lea", povesteste Stelian Tanase.

Istoricul il lauda pe primarul Ilie Bolojan pentru ca "Oradea reinvie intr-un ritm alert" si subliniaza avansul luat fata de alte orase din tara. "Intr-un clasament recent al Bancii Mondiale primarul Ilie Bolojan si orasul lui s-au clasat pe locul intii dintre toate orasele si primarii din Romania. De observat ca orasele din vestul tarii stau mai bine - Timisoara Arad, Cluj... Chiar ma intreb daca exista vreo legatura materiala sau spirituala intre Oradea si Alexandria - judetul Teleroman - sau cu Vaslui? Ma intreb cum ar fi tara asta a noastra daca toate orasele, sau macar resedintele de judet, s-ar afla la nivelul de civilizatie intilnit ieri la Oradea!?".

Redam postarea lui Stelian Tanase:

"Ieri am ajuns la aeroportul Otopeni cam de vreme, la 6,00, sa prind cursa de Oradea. Evident, am plecat de acasa mult prea de vreme de teama sa nu pierd zborul. Cum sunt fatalist, nu bag de seama. Dar cursa decurge bine, pilotul chiar scurteaza timpul de zbor, ajungem OK. Hotelul e primitor, trag un pui de somn pe furate in camera. Dupa un ceas - televiziunea, parte din tipic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro