Orasenii care vor neaparat sa fie tarani. Disperati ca au de platit taxe mai mari, locuitorii din doua orase sucevene vor sa-si transforme localitatile in comune

Orasenii care vor neaparat sa fie tarani. Disperati ca au de platit taxe mai mari, locuitorii din doua orase sucevene vor sa-si transforme localitatile in comune

Prin noul Cod Fiscal insa urmeaza sa se plateasca impozit integral pentru cei doi -trei ari evidentiati anterior, inclusiv suprafata de sub casa, la care insa se mai adauga pentru impozitare la suprafetele de teren din intravilan inca 400 de metri patrati, indiferent de categoria de folosinta a terenului - ca e gradina, ca este livada, pasune ori faneata, pentru care trebuie platit impozit tot ca si pentru teren curti - constructii. De asemenea, si primarul orasului Liteni, Tomita Onisii, a anuntat ca, daca factorii de decizie nu vor gasi solutii in sprijinul populatiei din localitatile vadit dezavantajate de prevederile noului Cod Fiscal, intentioneaza sa demareze procedurile la randul sau pentru desfasurarea unui referendum de revenire a orasului Liteni la statutul de comuna.

acum 92 luni (29 Jan 2016)

Supararea primarilor de orase mici asupra prevederilor continute in Noul Cod Fiscal care duc la cresterea cu pana la 500% a impozitelor si taxelor platite de locuitorii acestor unitati administrativ teritoriale, ar putea declansa o reactie in cascada care sa nu fie pe placul decidentilor politici nationali - membrii celor doua camere ale Parlamentului Romaniei.

Prin vechiul Cod Fiscal, daca un cetatean avea declarata suprafata de doi ari curti-constructii, din suprafata declarata, un ar aproape era ocupat de casa propriuzisa pentru care era o scutire de impozit. Prin noul Cod Fiscal pentru acea suprafata ocupata de casa se plateste acelasi impozit ca si pentru terenurile ocupate de curti, constructii, ceea ce mi se pare normal, pana aici.

Prin noul Cod Fiscal insa urmeaza sa se plateasca impozit integral pentru cei doi -trei ari evidentiati anterior, inclusiv suprafata de sub casa, la care insa se mai adauga pentru impozitare la suprafetele de teren din intravilan inca 400 de metri patrati, indiferent de categoria de folosinta a terenului - ca e gradina, ca este livada, pasune ori faneata, pentru care trebuie platit impozit tot ca si pentru teren curti - constructii.

Astfel, daca pana anul trecut, un om din Liteni - facem acum o proiectie necesara pentru a fi lamurite lucrurile, avea declarati doi ari (200 de metri patrati) curti - constructii si platea impozit doar pentru arul neocupat de casa, acum trebuie sa plateasca impozit pentru cei doi ari declarati plus pentru inca patru ari. Anul trecut platea impozit pentru un ar de curti - constructii, acum trebuie sa plateasca pentru sase ari, indiferent de folosinta terenului, a explicat primarul orasului Liteni, din judetul Suceava, Tomita Onisii.

El a mai spus ca daca ar privi lucrurile strict din punct de vedere contabil, ar fi trebuit sa se bucure pentru ca in acest fel s-ar incasa mai multi bani la bugetul local pen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro