Orase sarace. In ce regiuni se gasesc cele mai multe persoane care traiesc doar din venitul minim garantat

Orase sarace. In ce regiuni se gasesc cele mai multe persoane care traiesc doar din venitul minim garantat

Orasele mici concentreaza saracia din cauza infrastructurii fizice sarace (transport, sanatate, educatie), in plus, acestea au fost puternic afectate de restructurarea industriala si sunt foarte vulnerabile la reforma industriala si economica, care are ca principal efect o rata scazuta de ocupare si, prin urmare, venituri instabile si mici. Ierarhizarea realizata in cercetare este facuta in baza Indicelui de Dezvoltare Sociala Locala (IDSL), care ia in calcul sapte indicatori diferiti: nivelul de educatie, varsta medie, speranta de viata, numarul de autoturisme la mia de locuitori, suprafata medie a locuintei, consumul de gaze pe locuitor, categoria de marime a localitatii.

acum 97 luni (1 Sep 2015)

Orasele mici concentreaza saracia din cauza infrastructurii fizice sarace (transport, sanatate, educatie), in plus, acestea au fost puternic afectate de restructurarea industriala si sunt foarte vulnerabile la reforma industriala si economica, care are ca principal efect o rata scazuta de ocupare si, prin urmare, venituri instabile si mici. Unde scade, unde creste saracia

Localitatile izolate din zonele muntoase sau din regiunile de-a lungul coridorului Dunarii sufera aceleasi tendinte negative ca rezultat in special al pozitionarii geografice dificile si al limitarilor in ceea ce priveste activitatile si ocuparea fortei de munca.

"Nivelul saraciei este foarte mare in aceste teritorii, fiind necesara o abordare integrata pentru a raspunde nevoilor lor complexe de dezvoltare.

Cartografierea saraciei in zonele rurale si urbane arata un risc mai mic de saracie in localitatile rurale care sunt aproape de un oras mare. In zonele in care nu exista centre urbane sau la periferia oraselor mici sau subdezvoltate, tendinta este de crestere a saraciei", se mentioneaza in acordul de parteneriat propus de de Romania pentru perioada de programare 2014-2020.

Zonele cele mai sarace din Romania sunt, de ani buni, sudul Moldovei, cel al Munteniei si al Olteniei. Judetele cele mai afectate

Daca luam in calcul criteriul beneficiarilor de venit minim garantat, Vasluiul ocupa primul loc cu 2,7% din totalul locuitorilor.

Toate aceste regiuni au suprafete agricole intinse, cei mai multi locuitori ocupandu- se cu agricultura de subzistenta.

Avutia este distribuita diferit la sat fata de oras: Buzaul este un bun exemplu pentru ca urbanul a avut o buna dezvoltare in ultimii ani, in timp ce ruralul a ramas pe loc.

La noi, saracia care vine din rural are cifre mai mari in timp ce, in Vest, discrepantele sunt mult mai mici, arata... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro