Ora de Religie, la mana deputatilor. Obligatorie, facultativa sau interzisa - cum este tratata religia in scolile Europei

Ora de Religie, la mana deputatilor. Obligatorie, facultativa sau interzisa - cum este tratata religia in scolile Europei

Mai exact, cele doua Comisii vor modifica articolul din Legea Educatiei care a fost declarat neconstitutional, urmand ca in cursul zilei de maine noul articol sa fie votat in sedinta de plen a Camerei. Parinte: La ora de Religie li se spune ca nu exista Mos Craciun Parintii si-au inscris copii la Religie in proportie de peste 90% potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei, insa o parte din ei sunt totusi ingrijorati de modul in care li se preda materia copiilor lor.

acum 115 luni (9 Mar 2015)

Mai exact, cele doua Comisii vor modifica articolul din Legea Educatiei care a fost declarat neconstitutional, urmand ca in cursul zilei de maine noul articol sa fie votat in sedinta de plen a Camerei.

La ultima intalnire pe care membrii Comisiei de Invatamant au avut-o saptamana trecuta, nu s-a specificat durata pentru care elevul se va putea inscrie la ora de Religie. Asta in conditiile in care societatea civila a cerut ca elevii care vor sa urmeze aceste cursuri sa faca cereri la fiecare inceput de an, in timp ce Patriarhia Romana a sustinut ca ar fi mai bine ca solicitarile sa fie depuse pentru un intreg ciclu de invatamant.

Ce se intampla cu ora de Religie in Europa

In timp ce societatea romaneasca este in plina dezbatere vizavi de predarea Religiei la scoala, conceptia generala in alte societati europene este ca statul trebuie sa ofere educatie religioasa in scolile publice. Exceptia de la regula o fac Franta si Slovenia unde acest tip de educatie este fie extracurriculara, fie interzisa in incinta scolii. In ceea ce priveste Italia si Spania, tari preponderent catolice, Ciurtin spune ca Religia se preda confesional, dar la liceu apar si elemente de Istoria Religiilor.

In Italia, sunt necesare doua ore pe saptamana de educatie religioasa catolica, finantata de stat, in gradinite si scoli primare, si o ora pe saptamana in ciclurile superioare. Parintii trebuie sa declare daca elevii cu varste de pana la 13 ani vor participa sau nu, iar profesorii sunt alesi de episcop, care le poate retrage permisiunea daca nu respecta standardele morale ale bisericii. In Spania, desi nu exista o biserica recunoscuta in Constitutie, Biserica Catolica este responsabila de predarea religiei catolice in scolile de stat, in urma unui acord incheiat in 1979 cu Vaticanul.

Si in Germania, religia este inclusa in curriculumul scolilor publice, dar parintii pot sa isi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro