Opt lucrari de Corneliu Baba, aduse in Romania in premiera. Tablourile vin din cea mai mare colectie particulara de Baba

Opt lucrari de Corneliu Baba, aduse in Romania in premiera. Tablourile vin din cea mai mare colectie particulara de Baba

De joi, 28 iulie, pana in ianuarie 2017, tablourile lui Baba vor sta pe simezele de la etajul I al institutiei. Adina Rentea, fost director al Muzeului de la Cotroceni si director al Pavilionului Muzeal, explica de ce a fost aleasa Constanta pentru acest proiect-pilot desfasurat de casa de licitatii Artmark: "Dupa Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul de Arta din Constanta este cel mai mare din tara.

acum 80 luni (28 Jul 2016)

De joi, 28 iulie, pana in ianuarie 2017, tablourile lui Baba vor sta pe simezele de la etajul I al institutiei.

Colectia particulara este completata de tablouri de peisagistica a Venetiei - cu o cromatica puternica si intensa. Adaugand "Autoportret" sau "Maternitate" ale lui Corneliu Baba, pe care vizitatorii Muzeului de Arta Constanta au avut ocazia sa le cunoasca deja, expozitia prezentata in premiera pe tara este un reper cultural in orasul de la malul marii.

Adina Rentea, fost director al Muzeului de la Cotroceni si director al Pavilionului Muzeal, explica de ce a fost aleasa Constanta pentru acest proiect-pilot desfasurat de casa de licitatii Artmark: "Dupa Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul de Arta din Constanta este cel mai mare din tara.

Demn de retinut este ca Muzeul de Arta din Constanta detine intreaga colectie a pictorului Nicolae Tonitza, ceea ce inseamna peste 70 lucrari. Iar Tonitza a fost mentorul lui Baba - dupa cum precizeaza Doina Pauleanu, directoarea Muzeului de Arta din Constanta, care l-a cunoscut in studentie pe maestru.

"Era de o cultura fenomenala, asculta muzica clasica atunci cand picta, scria extraordinar de frumos. Studentii de la Arte Plastice erau impartiti in doua tabere opuse: - ucenici ai lui Corneliu Baba si - invatacei ai lui Alexandru Ciucurencu, doi mari pictori care se apreciau reciproc. Am avut privilegiul de a-l cunoaste pe maestrul Baba, care in anii `70-`80 a venit si la noi la muzeu. Operele sale din colectia particulara a proprietarului care a dorit sa-si pastreze anonimatul vor merge la anul la Muzeul de Arta din Chisinau. Aici se afla, de altfel, cea mai mare colectie publica a lui Corneliu Baba, donata de sotia maestrului dupa moartea lui. Cea mai mare colectie privata de Baba este actualmente la Muzeul de Arta din Constanta, la dispozitia publicului amator de frumos.

Venetia - tablou de Co... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro