Opt indivizi mai bogati decat jumatatea cea mai saraca a omenirii. Populistii castiga teren infierand elita ce asigura cresterea economica
Sefi de state, executivi de banci, presedintii unor corporatii private, manageri de fonduri europene s-au reunit la Davos ca sa analizeze "dereglarile de la strategia globalizarii", care au dus la Brexit, la victoria lui Donald Trump, cu o campanie "antielita", si cine stie ce surprize mai rezerva Europa. De exemplu, Oxfam nu vorbeste decat despre averile bogatilor pe care-i infiereaza, neamintind nimic despre politicile companiilor respective, care, in afara de faptul ca ofera sute de mii de locuri de munca bine platite, mai actioneaza si ca platforme pentru tinerii talentati, oferindu-le oportunitati pentru a-si croi o cariera.
Diferenta dintre bogati si saraci, la nivel global, este de departe mult mai mare decat se temeau expertii financiari.
Sefi de state, executivi de banci, presedintii unor corporatii private, manageri de fonduri europene s-au reunit la Davos ca sa analizeze "dereglarile de la strategia globalizarii", care au dus la Brexit, la victoria lui Donald Trump, cu o campanie "antielita", si cine stie ce surprize mai rezerva Europa. Conform analistilor financiari de stanga, bogatii planetei ar trebui sa analizeze la Davos de ce modul de functionare al unor corporatii este facut sa evite plata taxelor catre statele-mama, punandu-si sediile in tari unde taxele sunt mai mici. Sau de ce aceste corporatii merg pe un sistem de randament ce favorizeaza conducerea, ci nu muncitorii, contribuind astfel la adancirea crizelor financiare si sociale, care duc populatia, evident, catre partidele extremiste cu platforme antielita. Raportul Oxfam prevede ca in acest ritm, peste 20 de ani, 500 de oameni vor detine doua miliarde de miliarde (trilioane) de dolari, o suma mai mare decat PIB-ul anual al Indiei, tara cu 1,3 miliarde de oameni.
Mark Littlewood, de la Institutul pentru Afaceri Economice, critica Oxfam pentru rapoartele sale asupra bogatilor lumii, pe care le considera trunchiate. De exemplu, Oxfam nu vorbeste decat despre averile bogatilor pe care-i infiereaza, neamintind nimic despre politicile companiilor respective, care, in afara de faptul ca ofera sute de mii de locuri de munca bine platite, mai actioneaza si ca platforme pentru tinerii talentati, oferindu-le oportunitati pentru a-si croi o cariera. Ben Southwood, seful departamentului Cercetare de la Institutul Adam Smith, este de acord cu datele prezentate de Oxfam, dar nu si cu interpretarea. "Concentrarea pe bogatia unora nu-ti da deloc intregul tablou economic al lumii si nici nu iti da solutii de eradicare a saraciei", subliniaza Smith.
Lupta stearpa a populistilor
Kathy Wright, sefa Af... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro