Opozitia siriana accepta sa participe la negocierile de la Geneva. Care sunt principalele puncte divergente din calendarul procesului de pace in Siria

Opozitia siriana accepta sa participe la negocierile de la Geneva. Care sunt principalele puncte divergente din calendarul procesului de pace in Siria

Militanti kurzi - care detin controlul asupra celei mai mari parti a nord-estului Siriei si care spre deosebirii de altii si-au demonstrat capacitatea de a-i respinge pe jihadistii din cadrul Statului Islamic (SI) - s-au tinut la distanta de negocieri, la solicitarea Turciei. Grupari-cheie din cadrul opozitiei politice si rebeiunii insista ca al-Assad - sustinut cu inversunare de catre Rusia si Iran - sa plece de la putere inainte sa inceapa perioada de tranzitie. Cei care vor ca al-Assad sa plece - inclusiv Arabia Saudita, Turcia si unele puteri occidentale - il acuza ca este responsabil de uciderea a zeci de mii de cetateni sirieni in atacuri aeriene si prin alte mijloace, inclusiv intr-un atac chimic in 2013.

acum 86 luni (30 Jan 2016)

Inaltul Consiliu pentru Negocieri (HCN) - infiintat luna trecuta cu sprijinul Arabiei Saudite in vederea Conferintei care tocmai s-a deschis - anunta joi ca nu va participa deoarece nu a obtinut castig de cauza.

Instanta - din care fac parte partide politice si grupari armate - cere oprirea bombardarii zonelor civile, ridicarea blocadei impuse oraselor asediate si eliberarea detinutilor, conform rezolutiei adoptate pe 18 decembrie de catre Consiliul de Securitate al ONU.

Staffan de Mistura s-a intalnit vineri seara cu delegatia guvernamentala condusa de catre Bashar Djaafari, reprezentantul permanent al Republicii Arabe Siriene la ONU, care a sosit la Geneva si care nu a facut absolut niciun comentariu la sosire.

"El isi va continua intalnirile cu alti participanti si cu reprezentanti ai societatii civile", a anuntat ONU intr-un comunicat, amintind ca este vorba despre discutii de "proximtitate", adica separate.

Militanti kurzi - care detin controlul asupra celei mai mari parti a nord-estului Siriei si care spre deosebirii de altii si-au demonstrat capacitatea de a-i respinge pe jihadistii din cadrul Statului Islamic (SI) - s-au tinut la distanta de negocieri, la solicitarea Turciei.

Negocierile - ale caror ultima runda a avut loc in urma cu doi ani - nu au schimbat pana in prezent cu nimic razboiul civil, care s-a soldat cu cel putin 250.000 de morti si zece milioane de persoane stramutate sau refugiate incepand din martie 2011 incoace.

In mod vizil satui de acest statu-quo, cei doi predecesori ai lui Staffan de Mistura - Kofi Annan, iar apoi Lakhdar Brahimi - au renuntat la functii dupa esecul conferintelor de pace organizate in urma initiativelor lor. Contraofensiva la vest de Damasc

De la ultimele negocieri, in 2014, SI a schimbat datele problemei, cucerind o buna bucata din teritoriile sirian si iraki... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro