Opozitia siriana accepta sa participe la negocierile de la Geneva. Care sunt principalele puncte divergente din calendarul procesului de pace in Siria
Militanti kurzi - care detin controlul asupra celei mai mari parti a nord-estului Siriei si care spre deosebirii de altii si-au demonstrat capacitatea de a-i respinge pe jihadistii din cadrul Statului Islamic (SI) - s-au tinut la distanta de negocieri, la solicitarea Turciei. Grupari-cheie din cadrul opozitiei politice si rebeiunii insista ca al-Assad - sustinut cu inversunare de catre Rusia si Iran - sa plece de la putere inainte sa inceapa perioada de tranzitie. Cei care vor ca al-Assad sa plece - inclusiv Arabia Saudita, Turcia si unele puteri occidentale - il acuza ca este responsabil de uciderea a zeci de mii de cetateni sirieni in atacuri aeriene si prin alte mijloace, inclusiv intr-un atac chimic in 2013.
Inaltul Consiliu pentru Negocieri (HCN) - infiintat luna trecuta cu sprijinul Arabiei Saudite in vederea Conferintei care tocmai s-a deschis - anunta joi ca nu va participa deoarece nu a obtinut castig de cauza.
Instanta - din care fac parte partide politice si grupari armate - cere oprirea bombardarii zonelor civile, ridicarea blocadei impuse oraselor asediate si eliberarea detinutilor, conform rezolutiei adoptate pe 18 decembrie de catre Consiliul de Securitate al ONU.
Staffan de Mistura s-a intalnit vineri seara cu delegatia guvernamentala condusa de catre Bashar Djaafari, reprezentantul permanent al Republicii Arabe Siriene la ONU, care a sosit la Geneva si care nu a facut absolut niciun comentariu la sosire.
"El isi va continua intalnirile cu alti participanti si cu reprezentanti ai societatii civile", a anuntat ONU intr-un comunicat, amintind ca este vorba despre discutii de "proximtitate", adica separate.
Militanti kurzi - care detin controlul asupra celei mai mari parti a nord-estului Siriei si care spre deosebirii de altii si-au demonstrat capacitatea de a-i respinge pe jihadistii din cadrul Statului Islamic (SI) - s-au tinut la distanta de negocieri, la solicitarea Turciei.
Negocierile - ale caror ultima runda a avut loc in urma cu doi ani - nu au schimbat pana in prezent cu nimic razboiul civil, care s-a soldat cu cel putin 250.000 de morti si zece milioane de persoane stramutate sau refugiate incepand din martie 2011 incoace.
In mod vizil satui de acest statu-quo, cei doi predecesori ai lui Staffan de Mistura - Kofi Annan, iar apoi Lakhdar Brahimi - au renuntat la functii dupa esecul conferintelor de pace organizate in urma initiativelor lor. Contraofensiva la vest de Damasc
De la ultimele negocieri, in 2014, SI a schimbat datele problemei, cucerind o buna bucata din teritoriile sirian si iraki... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro