Opozitia a luat la bani marunti proiectul de buget al Guvernului

Opozitia a luat la bani marunti proiectul de buget al Guvernului

Liberalul Florin Citu arata ca bugetul pentru 2018 nu tine cont de ce s-a intamplat in economie in 2017 si ca, in afara cresterii economice, toti indicatorii macroeconomici care prezinta starea de sanatate a unei economii s-au deteriorat, unii dintre ei intrand in zona care semnalizeaza "pericol iminent". In timpul anului, Romania a fost avertizata de doua ori de Comisia Europeana sa reduca deficitul structural cu 0,5% din PIB, insa tara noastra "este astazi singura din UE care este sub supraveghere pentru devierea de la tratatul fiscal si care sfideaza recomandarile Comisiei in acest domeniu", explica Florin Citu.

acum 30 luni (11 Dec 2017)

Liberalul Florin Citu arata ca bugetul pentru 2018 nu tine cont de ce s-a intamplat in economie in 2017 si ca, in afara cresterii economice, toti indicatorii macroeconomici care prezinta starea de sanatate a unei economii s-au deteriorat, unii dintre ei intrand in zona care semnalizeaza "pericol iminent".

Potrivit acestuia, in Romania, cresterea economica rapida corelata cu deficite bugetare din ce in ce mai mari, rata inflatiei in crestere, scaderea investitiilor, cresterea cheltuielilor cu salariile, deficite comerciale si de cont curent mai mari si, in fine, dobanzi mai mari, in timp ce moneda nationala scade, arata clar ca se strang norii unei crize economice de proportii.

Pe de o parte, veniturile din TVA, in 2018, sunt supraestimate cu aproximativ 5 miliarde de lei. Vicepresedintele PNL arata ca desi introducerea sistemului de TVA defalcat ar fi trebuit sa aduca la buget 2 miliarde de lei, este oricum "prea putin ca sa justifice haosul pe care il introduce in economie", forma legii care va iesi din Parlament se va aplica unui numar mai mic de firme. "Din contra, estimez ca introducerea TVA defalcat intr-un sistem unde exista un grad ridicat de colectare va duce la reducerea veniturilor din TVA", explica liberalul.

A doua sursa de venit importanta in bugetul pentru 2018 o reprezinta veniturile din contributii sociale, transferul contributiilor de la angajator la angajat aducand in plus 9 miliarde lei. El acuza Guvernul ca a crescut cheltuielile neproductive (de personal si asistenta sociala) cu 0,6% din PIB in 2017 si, pentru a se incadra in deficitul bugetar, a taiat de la investitii.

"Problemele aparute in timpul anului in lupta cu justitia l-au fortat pe Liviu Dragnea sa creasca cheltuielile cu salariile si asistenta sociala pentru a distrage atentia de la jaful din banul public si atacul la Justitie. Deficitul ne aduce infringement

In ce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro