Oportunitatea energetica chinezo-kazaha a Romaniei

Oportunitatea energetica chinezo-kazaha a Romaniei

Constanta a ratat beneficiile vechiului Drum al Matasii, dar acum este bine plasata pentru a profita de noul Drum al Matasii, care ar putea aduce investitii de miliarde de dolari in tara noastra, scrie directorul EU-Romania Business Society, James Wilson, pentru fDi Magazine. In opinia lui James Wilson, noul guvern de la Bucuresti ar trebui sa fie interesat de acest proiect, in conditiile in care valoarea investitiilor straine directe a scazut drastic in Romania in ultimii cinci ani - de la 10,93 miliarde de dolari in 2011 la 3,62 miliarde de dolari in 2015.

acum 40 luni (12 Jan 2017)

Constanta a ratat beneficiile vechiului Drum al Matasii, dar acum este bine plasata pentru a profita de noul Drum al Matasii, care ar putea aduce investitii de miliarde de dolari in tara noastra, scrie directorul EU-Romania Business Society, James Wilson, pentru fDi Magazine.

In opinia lui James Wilson, noul guvern de la Bucuresti ar trebui sa fie interesat de acest proiect, in conditiile in care valoarea investitiilor straine directe a scazut drastic in Romania in ultimii cinci ani - de la 10,93 miliarde de dolari in 2011 la 3,62 miliarde de dolari in 2015.

Una dintre cauzele acestei scaderi o constituie tratamentul nepotrivit aplicat investitorilor straini in Romania, scrie autorul, mentionand ca statul roman a pierdut, in acest context, trei procese majore in 2016 la Curtea de Arbitraj de la Paris, in special cu E.ON si ENEL.

O companie care intampina dificultati in Romania este si KazMunayGas (KMG), care a investit masiv in Romania si vrea sa ridice nivelul, mai ales dupa asocierea de tip joi-venture - in decembrie anul trecut - cu CEFC (China Energy Company Limited).

Cele doua companii si-au propus sa creeze un nod energetic la Marea Neagra si mizeaza pe deblocarea unui fond in valoare de un miliard de dolari, care s-ar putea cel putin tripla. Totodata, cele doua companii intentioneaza sa deschida o centrala de cogenerare pe platforma Petromidia, sa extida reteaua de benzinarii Rompetrol cu 200 de statii noi si sa dubleze capacitatea lor de rafinare in Romania la 10 milioane de tone pe an.

In conditiile in care Uniunea Europeana incearca sa-si reduca dependenta de importurile de energie din Rusia, parteneriatul chinezo-kazah cu privire la Romania este important pentru securitatea energetica a Europei, noteaza directorul EU-Romania Business Society, pledand pentru clarificarea procedurilor administrative luate de catre Guvernul roman in cazul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro