Opinii Pro si Contra. CCR decide azi pe cine baga in puscarie abuzul in serviciu

Opinii Pro si Contra. CCR decide azi pe cine baga in puscarie abuzul in serviciu

Controversatul articol din Codul penal prevede ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica’’.

acum 41 luni (15 Jun 2016)

Sefa DNA spune ca aceasta infractiune nu trebuie nici dezincriminata, nici redefinita

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa ia o decizie fundamentala pentru sistemul penal din Romania: daca abuzul in serviciu va fi sau nu dezincriminat. CCR trebuia sa hotarasca inca din 24 mai, dar a amanat judecarea celor nu mai putin de opt sesizari. Controversatul articol din Codul penal prevede ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica’’.

Kovesi: 42% din anchete, stopate

Cea mai puternica interventie in favoarea mentinerii actualelor prevederi este de la sefa DNA, Codruta Kovesi. "Condamnatii la inchisoare definitiv pentru abuz in serviciu vor iesi din puscarie (...) Daca prejudiciul nu este recuperat, nici nu o sa mai fie", a sustinut Kovesi. Ea a afirmat ca 42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infractiuni de abuz in serviciu, iar prejudiciul se ridica la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate in 2015. "Daca CCR va decide ca aceste texte sunt neconstitutionale trebuie ca toti sa stim ca, din acea secunda, toate dosarele care s-au instrumentat… vor inceta (...) Efectul imediat care nu mai poate fi corectat este incetarea urmaririi penale". ... Citeste intreg articolul pe evz.ro