Operatiuni de alungare a Statului Islamic

Jihadistii grupului terorist sunt supusi unei duble ofensive terestre si aeriene contra fiefurilor din Irak si Siria, cu sustinerea coalitiei internationale condusa de Statele Unite. Pentru expertul irakian Hicham al-Hachemi, "Fallujah este foarte important pentru SI" pentru ca daca il pierd "nu le mai raman decat zone desertice pana la frontiera siriana ca si localitatile Rawa, Ana siQaim" in provincia Al-Anbar si fiefurile lor s-ar reduce la Hawija si Mosul in Irak, si Raqqa in Siria.

acum 82 luni (26 May 2016)

Jihadistii grupului terorist sunt supusi unei duble ofensive terestre si aeriene contra fiefurilor din Irak si Siria, cu sustinerea coalitiei internationale condusa de Statele Unite.

Asalturile din Irak si Siria contra jihadistilor sunt cele mai importante de la anuntarea de catre SI a "califatului" autoproclamat in vara anului 2014 pe teritoriile ocupate in Irak si Siria. Acestea sunt duse de forte antrenate si sustinute de SUA - trupe federale in Irak si de coalitia kurdo-araba a Fortelor democratice siriene (FDS) in tara vecina.

Politisti federali s-au alaturat unitatii antitero, diviziilor 8 si 9 ale armatei si militiilor fortei paraguvernamentale de mobilizare populara (MP, compusa din exilati din Fallujah). Surse din teren au anuntat ca directia SI a parasit orasul, dar intre 500 si 700 de combatanti, veniti din tot Irakul si din tari arabe, erau inca in oras inaintea inceperii luptelor, printre cei 50.000 - 100.000 de locuitori, pe care ii folosesc drept scuturi umane.

Americanii, al caror ajutor este indispensabil, nu vad eliberarea Falluja ca pe un obiectiv strategic si preferau concentrarea tuturor eforturilor asupra Mosul, "capitala" SI. Si, a mai trebuit transarea problemei rolului militiilor siite din MP, detestate si temute de populatia sunnita din Anbar. Pentru expertul irakian Hicham al-Hachemi, "Fallujah este foarte important pentru SI" pentru ca daca il pierd "nu le mai raman decat zone desertice pana la frontiera siriana ca si localitatile Rawa, Ana siQaim" in provincia Al-Anbar si fiefurile lor s-ar reduce la Hawija si Mosul in Irak, si Raqqa in Siria.

Ofensiva din nordul Siriei

A doua zi dupa lansarea ofensivei contra Fallujah, a fost luata ca tinta provincia Raqqa unde se afla "capitala" SI in Siria. Iar o sursa din cadrul Unitatilor de protectie a poporului kurd (YPG) a declarat ca fortele YPG "au primit arme americane si trupe americane participa la lupte la sol".

In timpul unei vizite efe... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro