Operatiunea de imagine "Hipermarketul, dusmanul poporului"

Operatiunea de imagine

Nici premierul, nici ministrul Agriculturii nu au precizat care sunt "parghiile legislative" pentru introducerea unor "taxe speciale" ca sanctiune pentru cresterea preturilor de catre un comerciant care desfasoara activitatea intr-o economie de piata - caracterizata de formarea libera a pretului pe baza cererii si a ofertei, nu prin masuri administrative (dictate de autoritati). Pe comercianti ii ajuta doar matematica Vizitand, joi, un hipermarket din Capitala, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (secondat de un grup numeros de jurnalisti si operatori TV), a incercat sa obtina asigurari de la reprezentantul unitatii de retail ca preturile la alimente vor fi mentinute pana la 31 mai, apoi, de la 1 iunie, vor fi reduse proportional cu scaderea TVA.

acum 66 luni (30 Apr 2015)

Victor Ponta: "Sa incepeti deja sa verificati daca hipermarketurile profita de cea mai buna masura, reducerea TVA!".

Pe scurt, inspectorii din cadrul Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurentei si Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, dar si statisticienii de la INS, s-au mobilizat exemplar, la indemnul conducerii superioare, si analizeaza daca lucratorii din comert nu manifesta un comportament responsabil fata de consumatori.

Adica, daca nu cumva au marit azi (sau zilele trecute) preturile la alimente si bauturi nealcoolice pentru a le scadea la 1 iunie (momentul scaderii TVA), astfel incat sa profite de pe urma masurii guvernamentale de relaxare a fiscalitatii.

Desigur, nici inspectorii, nici autoritatile pe care le reprezinta nu au - momentan - parghii juridice prin care sa impuna o inghetare a preturilor, dar amenintarile oficialilor la adresa comerciantilor nu au fost deloc voalate.

Victor Ponta: "Putem sa introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej, si nu voi ezita, vom pune niste taxe atat de mari incat tot ce castiga in mod speculativ sa piarda pe partea cealalta".

Daniel Constantin: "Se pot gasi parghii legislative, asa incat cei care incearca sa profite de aceasta situatie o luna de zile pana la 1 iunie sa sufere apoi. Daca lucrurile vor merge intr-o directie incorecta - nu spun ilegala - fata de cetateni si consumatori, vom cauta cele mai dure sanctiuni si masuri astfel incat sa ne atingem obiectivele pe care ni le-am asumat in privinta reducerii TVA la alimente".

Nici premierul, nici ministrul Agriculturii nu au precizat care sunt "parghiile legislative" pentru introducerea unor "taxe speciale" ca sanctiune pentru cresterea preturilor de catre un comerciant care desfasoara activitatea intr-o economie de piata - caracterizata de formarea libera a pretului pe baza cererii si a ofertei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro