Operatiune militara UE in Marea Mediterana pentru oprirea migratiei ilegale: suntem pregatiti pentru intrarea in apele teritoriale libiene

Ocazie de a analiza cererile Turciei si stadiul in care se afla angajamentele bilaterale cu UE, dar si de a prezenta argumentele proprii, de forta, ale Uniunii Europene angajate fata de propria opinie publica si de partenerii internationali, sa dovedeasca o reactie eficienta, incepand cu ceea ce s-a putut face, concret, in faza I si faza II a operatiunii din Mediterana. In acelasi timp, in previziunea trecerii la faza 3, se face o cerere foarte precisa, anume autorizarea unor misiuni de culegere de date asupra unor tinte potentiale de pe teritoriul libian deoarece "pe masura ce operatiunea evolueaza in faza 2B si 3, este foarte posibil sa vedem cum contrabandistii se vor adapta din nou la shimbarea de situatie.

acum 42 luni (21 Feb 2016)

>

presedintele Comitetului Politic si de Securitate din cadrul Serviciului European de Actiune Externa.

Documentul de 22 de pagini (raport militar de activitate pe 6 luni) este extrem de interesant atat datorita datelor prezentate, cat si contextului. Ocazie de a analiza cererile Turciei si stadiul in care se afla angajamentele bilaterale cu UE, dar si de a prezenta argumentele proprii, de forta, ale Uniunii Europene angajate fata de propria opinie publica si de partenerii internationali, sa dovedeasca o reactie eficienta, incepand cu ceea ce s-a putut face, concret, in faza I si faza II a operatiunii din Mediterana. In luna octombrie, am trecut cu succes la faza 2A a operatiunii, cea in apele internationale, pentru prima oara cu un efect asupra modului de lucru al traficantilor si calauzelor, acestia nemaiputand opera fara probleme in apele internationale. Mergand mai departe din perspectiva militara, sunt gata sa trec la faza 2B in apele teritoriale libiene, dar mai exista o serie de probleme politice si juridice care trebuie rezolvate inainte a putea incepe aceasta tranzitie."

Printre acestea, o definire clara a mandatului fortei europene de a opri si retine navele folosite la transportul de migranti ilegali si pe membrii retelelor de traficanti, dar si precizarea privind autoritatea care va face urmarirea penala si pronunta condamnarile in aceste cazuri.

"Pentru a trece la faza 2 in apele teritoriale libiene, avem nevoie, in primul rand, de o invitatie din partea GNA, singurul guvern legitim al Libiei in termenii Rezolutiei Consiliului de Securitate 2259 (2015) si apoi o Rezolutie a Consiliului de Securitate care sa ne dea mandatul legal pentru operatiune. Chiar daca este teoretic posibila o trecere la faza 2 doar pe baza unei Rezolutii a Consiliului de Securitate, in absenta unui acord prealabil al guvernului libian, este greu de crezut ca o asemenea Rezolutie ar putea fi adoptata din moment ce Rusia si China au decla... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro