OPEC anunta prima reducere a productiei de petrol din ultimii opt ani. Pretul barilului creste cu 8 la suta

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat miercuri prima reducere a producției de la criza financiară din 2008, transmite miercuri Financial Times citat de Agerpres. In urmă cu două luni, la Alger, miniștrii OPEC au căzut de acord, in principiu, asupra unei reduceri a producției cartelului pană la 32,5 — 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi in prezent, pentru a sprijini prețul in scădere al petrolului.

acum 70 luni (1 Dec 2016)

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat miercuri prima reducere a producției de la criza financiară din 2008, transmite miercuri Financial Times citat de Agerpres.

In urma acestei decizii, prețul barilului de țiței a urcat cu 8 la sută, ajungand la 50 de dolari, informează FT.

Acordul vine după ce Arabia Saudită și aliații săi din Golf au acceptat reduceri majore ale producției, iar Iranul a fost de acord cu o inghețare a producției.

Cele 13 state membre ale cartelului iși vor reduce producția cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, pană la 32,5 milioane barili pe zi, urmand să fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC ținte de producție.

După anunțul OPEC, cotația barilului de petrol Brent cu livrare in luna ianuarie a crescut aproximativ 8%, ajungand la pragul de 50 de dolari, pentru prima dată din luna octombrie. De la mijlocul lui 2014, cotația barilului de petrol s-a injumătățit din cauza supraproducției.

De asemenea, indicele Dow Jones al Bursei de pe Wall Street a urcat cu 0,4%.

In urmă cu două luni, la Alger, miniștrii OPEC au căzut de acord, in principiu, asupra unei reduceri a producției cartelului pană la 32,5 — 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi in prezent, pentru a sprijini prețul in scădere al petrolului. Acest acord preliminar este considerat o victorie pentru Iran avand in vedere că autoritățile de la Teheran vor să iși majoreze producția pentru a recupera cota de piață pierdută in urma sancțiunilor occidentale, cotă ocupată de rivalul Arabia Saudită. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro