ONU 2017: Discursuri inaltatoare, dar proiectele majore sunt blocate. Mai dispune ONU de mijloace de reactie globale?

Este - si va ramane - doar o simpla bucata de hartie cu valoare simbolica atata timp cate cele noua puteri nucleare (SUA, China, Rusia, India, Pakistan, Israel, Marea Britanie si Coreea de Nord) nu doresc sa se alature grupului de state semnatare, atitudine impartasita si de alte state non-nucleare, dar pe teritoriul carora se afla depozitate arme nucleare (Belgia si Olanda, spre exemplu). Nu se poate sa se ajunga la ratificarea de catre 50 de State Membre a unui Protocol suplimentar la o Conventie foarte veche (din 1930) si care sa faca obligatorie respectarea de catre toate statele lumii a unor prevederi privind interzicerea totala a oricarei forme de sclavie moderna. Societatea Natiunilor a disparut in momentul in care Statele Membre au realizat ca nu mai aveau nevoie de acel cadru deoarece solutiile care se profilau la orizont aveau sa fie unele care presupuneau folosirea directa a fortei si nu aveau nevoie sa existe deasupra lor un organism supranational cu oarece putere de decizie si constrangere, fie si simbolica.

acum 82 luni (21 Sep 2017)

>

Intr-atat sunt ele pline de adanc umanism, grija pentru soarta planetei, angajamente pentru echilibrarea relatiilor internationale si reducerea disparitatilor teribile si care marcheaza faliile existente intre Nord/Sud si Est/Vest. Iti este limpede ca, gata, oamenii politici au inteles ca lumea se afla la marginea dezastrului, din ce in ce mai aproape de punctul de explozie, au realizat ca mondializarea presupune nu numai beneficii comune dar si obligatii comune de a gasi solutii cu impact global, negociate si mai apoi legiferate in cadrul ONU, organizatia creata tocmai ca prima expresie a constiintei globale. Si iata cateva dintre exemplele tragicei duplicitati din jocurile internationale la nivel inalt, dichotomie care este singura explicatie a nebuniei in care traim, dominata de incapacitatea fundamentala a Organizatiei Natiunilor Unite de a pune in aplicare propriile sale nobile si foarte necesare Rezolutii.

Miercuri, 50 de tari au lansat procedura de ratificare a Tratatului interzicand armele nucleare, adoptat de ONU in luna iulie cu voturile a 122 de tari. Va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de cel putin 50 de tari, ceea ce este foarte probabil sa se intample chiar pana la finele acestei saptamani, devenind astfel reglementare mondiala obligatorie. Este - si va ramane - doar o simpla bucata de hartie cu valoare simbolica atata timp cate cele noua puteri nucleare (SUA, China, Rusia, India, Pakistan, Israel, Marea Britanie si Coreea de Nord) nu doresc sa se alature grupului de state semnatare, atitudine impartasita si de alte state non-nucleare, dar pe teritoriul carora se afla depozitate arme nucleare (Belgia si Olanda, spre exemplu). Si daca vreti sa intelegeti absurdul tragic al situatiei, printre tarile care nu se angajeaza sa semneze acest Tratat se afla si Japonia, singura tara din lume victima a unui atac nuclear si a carei Constitutie (cel putin in acest moment) interzice producerea sau/si detinerea de asemenea arme... Unul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro