Onomastica Dobrogei, dupa aproape 460 de ani de stapanire otomana

Onomastica Dobrogei, dupa aproape 460 de ani de stapanire otomana

In anul 1406, Mircea cel Batran se proclama: "Eu, intru Hristos Dumnezeu binecredincios si binecinstitor si de Hristos iubitor si autocrat, Io Mircea mare voievod si domn din mila lui Dumnezeu si cu darul lui Dumnezeu, stapanind si domnind peste toata Tara Ungrovlahiei si a partilor de peste munti, inca si catre partile tataresti si Amlasului si Fagarasului herteg si domnitor al Banatului Severinului si pe amandoua partile pe toata Podunavia, inca pana la marea cea mare si stapanitor al cetatii Darstorului".

acum 81 luni (24 Oct 2017)

Constitutia Dobrogei, aparuta in 1908, scrisa de Marin Vladescu-Olt, cuprinde informatii despre Legea organica din 9 martie 1880, Legea funciara din 3 aprilie 1882, "populatiunea" Dobrogei, listele electorale, proprietatea rurala, comisiunea parlamentara, colegiul unic, precum si capitolul "Nu trebe Constituanta".

La 14 noiembrie 1878, Dobrogea a revenit la sanul patriei-mama, iar la 23 noiembrie 1878 administratia romaneasca intra in noua provincie dintre Dunare si Marea Neagra. Tinutul dobrogean cu 226.000 locuitori era populat cu precadere de musulmani: tatari (71.000), turci (49.000), romani (47.000), bulgari (30.000), urmati de evrei, greci, armeni, rusi, circasieni si germani.

Asezarile, lacurile, padurile, cu putine exceptii, purtau denumiri de origine turca date in onoarea unor sultani sau a vreunui pasa.

Denumiri care s-au pastrat

Foarte multe denumiri rezista si astazi, fiind pastrate pentru notorietatea lor, pentru sonoritatea specifica zonei pitoresti sau pentru ca in acele asezari locuiau in continuare comunitati mari de musulmani;

"Dupa anexarea Dobrogei la Tara-Muma, un mare numar de romani transilvaneni si basarabeni au pornit de la vetrele lor cu avutul si numeroasele lor turme de vite si s'au statornicit in cuprinsul Dobrogei. Stoicescu, care cu inalt patriotism a inteles ca Dobrogea nu poate fi pe vecie unita cu Patria-Muma decat prin intarirea romanismului in aceasta provincie si obladuire dreapta dovedita intregii populatiuni, fara deosebire de neam si religiune", semna dedicatia autorul Marin Vladescu-Olt.

Mircea cel Batran, primul domnitor al Dobrogei

Primul domnitor valah care a stapanit Dobrogea, alipind-o Tarii Romanesti, a fost Mircea cel Batran. Inteleptul voievod va pastra Dobrogea pana in 1395, cand Baiazid Fulgerul il indeparteaza de pe tron, dupa ce sultanul sufera infrangerea de la Rovine.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro