ONG-urile cer introducerea unui curs obligatoriu de educatie sexuala in scoli

ONG-urile cer introducerea unui curs obligatoriu de educatie sexuala in scoli

Organizatiile nonguvernamentale au trimis miercuri o scrisoare deschisa Ministrului educatiei, Remus Pricopie si ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in care cer oficialilor sa ia o pozitie referitor la cazul din Segarcea, care a aratat, dincolo de riscurile respectarii secretului profesional de medici, necesitatea educatiei sexuale in randul tinerilor. "In afara eforturilor punctuale ale diferitelor organizatii non-guvernamentale de profil, singura sansa pentru tineri de a obtine astfel de informatii este in cadrul lectiilor de "Educatie pentru Sanatate", o materie optionala ce ofera si notiuni de educatie sexuala.

acum 76 luni (5 Nov 2014)

Organizatiile nonguvernamentale au trimis miercuri o scrisoare deschisa Ministrului educatiei, Remus Pricopie si ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in care cer oficialilor sa ia o pozitie referitor la cazul din Segarcea, care a aratat, dincolo de riscurile respectarii secretului profesional de medici, necesitatea educatiei sexuale in randul tinerilor.

"E nevoie ca intregul oras Segarcea sa intre in panica de teama unei epidemii de HIV, pentru ca in mass media sa se vorbeasca macar putin despre educatia sexuala. In continuare insa, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii nu iau nicio pozitie, ignorand nevoia acuta de educatie sexuala ca materie obligatorie in scolile din Romania", sustin semnatarii scrisorii. "In afara eforturilor punctuale ale diferitelor organizatii non-guvernamentale de profil, singura sansa pentru tineri de a obtine astfel de informatii este in cadrul lectiilor de "Educatie pentru Sanatate", o materie optionala ce ofera si notiuni de educatie sexuala.

Educatie sexuala din gimnaziu peste hotare

Si adauga faptul ca "in majoritatea tarilor europene, informatii pe teme de educatie sexuala le sunt predate elevilor incepand cu ciclul gimnazial, in unitatile de invatamant public". In lipsa educatiei sexuale, aceasta bula de ignoranta se intinde peste intreaga Romanie rurala si urbana, tara noastra aflandu-se pe primele zece locuri in Europa la incidenta bolilor cu transmitere sexuala, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

De ce este necesar un astfel de curs obligatoriu

Reprezentantii ONG-urilor spun ca statisticile ingrijoratoare referitoare la sarcinile la minore si la metodele de protectie din Romania arata o nevoie clara ca tinerele sa fie educate din timp.

"Fara educatie sexuala in scoala, rata nasterilor la adolescentele intre 15 si 19 ani era in 2010 in Romania de 30 la 10... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro