Oncolog pediatru: "Cancerul devine din ce in ce mai agresiv". Cum putem depista boala de la primele semne

Oncolog pediatru:

Pe langa o crestere a numarului de diagnostice, cancerul pediatric cunoaste si o crestere in agresivitatea cu care se manifesta: focare simultane de boala, mai multe organe afectate in acelasi timp sau o perioada de raspandire a maladiei mult mai redusa decat ce scria pana acum in cartile de medicina. Ne alarmam daca: face des infectii sau episoade de febra, este palid, pare anemic sau apar anumite pete, care sugereaza hemoragii la nivelul pielii, daca are episoade de sangerari nazale sau gingivita, durerile de cap anuntate prin crize de plans, episoade de varsaturi care pot anunta cresterea presiunii intracraniene, dureri de picioare in perioada de crestere.

acum 65 luni (7 Mar 2017)

Pe langa o crestere a numarului de diagnostice, cancerul pediatric cunoaste si o crestere in agresivitatea cu care se manifesta: focare simultane de boala, mai multe organe afectate in acelasi timp sau o perioada de raspandire a maladiei mult mai redusa decat ce scria pana acum in cartile de medicina.

De asemenea, specialistii vorbesc despre tot mai multe cancere depistate la bebelusi de o luna sau doua de viata. Inci Ayan oncolog pediatru cu 30 de ani de experienta la Spitalul Acibadem din Turcia: "In primul rand, avem o componenta genetica ce predispune un copil la cancer. De exemplu, in cazul unei mame care are un istoric de cancer de san, diagnosticat la o varsta tanara, si are si rude (mama, bunica) cu cancer de san, este un indiciu clar ca starea de sanatate a copilului trebuie monitorizata, existand riscul aparitiei sarcoamelor. O alta cauza a aparitiei cancerului la copii o constituie anomaliile cromozomiale, care sunt asociate cu risc mai mare de leucemie, de exemplu, sau de limfoame".

Virusuri care predispun la cancer

Dincolo de bagajul genetic, exista anumite virusuri cu care copilul intra in contact si care il pot predispune la cancer. Sau virusul Epstein Barr, care este o infectie foarte frecventa la copii, care, in anumite cazuri, poate duce la aparitia limfoamelor sau la un alt tip de cancer, carcinomul nazofaringian. Poluarea, inclusiv cea asociata cu utilizarea tehnologiei de ultima generatie - telefoane, tablete - poate creste frecventa cancerelor la copii - leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame.

Medicul oncolog insista: cancerul pediatric se vindeca

Mai bine de 60% din copiii bolnavi de cancer pot fi salvati si se pot bucura apoi de o viata normala. Iar rata de succes creste pana la 90% in cazurile de cancer cu diagnostic precoce. In primul rand, trebuie sa stie ca un cancer pediatric este o afectiune acuta s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro