OMV Petrom a inchis sonde si a facut disponibilizari

OMV Petrom a inchis anul trecut, din cauza scaderii pretului petrolului, 350 de sonde, iar pentru acest an compania mai are planificata inchiderea altor 250. Dan Rosu, expert in petrol, inginer de petrol si gaze, a declarat ca sunt doua forme majore de exploatare a unui zacamant: exploatarea primara si cea secundara. "De exemplu, scoti 50 de litri de titei la o tona de apa.

acum 95 luni (11 Aug 2016)

OMV Petrom a inchis anul trecut, din cauza scaderii pretului petrolului, 350 de sonde, iar pentru acest an compania mai are planificata inchiderea altor 250. Cu toate acestea, compania a reusit sa-si stabilizeze declinul productiei la un nivel de 3%.

Dan Rosu, expert in petrol, inginer de petrol si gaze, a declarat ca sunt doua forme majore de exploatare a unui zacamant: exploatarea primara si cea secundara. Titeiul erupe, tu l-ai captat, curge pe conducta si s-a dus in batalurile de separare. Zacamantul este ca un balon, care are gaz, titei si apa.

La un moment dat, explica specialistul, dupa ce presiunea din putul petrolier s-a egalizat, a mai ramas titei si incepe exploatarea secundara.

Exista si o a treia forma de exploatare: prin injectie. Nu mai poti sa scoti nici cu pompa, si atunci introduci apa sarata printr-o sonda si o scoti cu titei", a mentionat pentru Romania libera Dan Rosu.

Fiecare dintre aceste trei forme de exploatare are niste costuri, subliniaza expertul. Daca costul pe care-l am este mai mare decat obtin din produsul pe care-l vand, nu mai este rentabil. In Romania, majoritatea zacamintelor sunt batrane, exploatate de foarte multi ani, a precizat specialistul. Cand scade pretul la titei, te uiti si vezi care sunt sondele ce produc si putin, si cu cheltuiala mare. Inchizi puturile de extractie cele mai putin productive, care consuma cea mai multa energie si care scot cel mai putin titei", a mentionat Dan Rosu.

Cand o companie petroliera extrage titei, nu scoate intotdeauna doar titeiul brut, ci titei amestecat cu apa de zacamant. "De exemplu, scoti 50 de litri de titei la o tona de apa. "Nu se inchide aruncand doua basculante de pamant", a detaliat Dan Rosu, atragand atentia ca, atunci "cand creste pretul petrolului, incepe din nou exploatarea.

Compania a decis reducerea numarului de angajati cu 7%, de la 16.450, in primul semestru al anului 2015, la 15.237 in prima jumatate a acestui an. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro