Omul de afaceri Ioan Niculae, audiat la DNA in dosarul privind cartile scrise in penitenciar
Update Patronul Interagro, Ioan Niculae, plecat de la Directia Nationala Anticoruptie in jurul orei 12.30, el refuzand sa spuna ce l-au intrebat procurorii despre cele cinci carti scrise de el in penitenciar in aproape cinci luni. "Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate", sustin procurorii DNA.
Update Patronul Interagro, Ioan Niculae, plecat de la Directia Nationala Anticoruptie in jurul orei 12.30, el refuzand sa spuna ce l-au intrebat procurorii despre cele cinci carti scrise de el in penitenciar in aproape cinci luni.
Potrivit unor surse judiciare, Ioan Niculae a fost citat sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie pentru a da declaratii in calitate de martor, el fiind printre cei care au beneficiat de reducerea pedepsei pentru ca a scris cinci carti cat a stat in penitenciar.
Ioan Niculae a fost eliberat conditionat in 15 iulie, dupa ce a executat un an si trei luni din pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare primita in dosarul "Mita la PSD".
Cat a stat in detentie, Ioan Niculae a scris cinci carti - "Bioetanolul, combustibilul viitorului", "Biodieselul motorina ecologica", "Valorificarea energetica a biomasei", "Orientari moderne in productia vegetala", "Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic" -, in aproape cinci luni dupa ce a fost incarcerat. Anchetatorii sustin ca fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat.
Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica.
"Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate", sustin procurorii DNA.
Din datele Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro