Omul de afaceri Florian Walter, dat in urmarire internationala

Potrivit procurorilor, in perioada 2012 - 2013, firma Romprest ar fi fost implicată intr-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, cateva mii de tone de clorură de sodiu de la o firmă administrată de Cristina Capră, care achiziţionase, tot doar in acte, clorura de sodiu de la firma soţului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la randul său, de altă firmă controlată tot de el. Prejudiciul produs bugetului de stat este in valoare totală de 4,5 milioane de euro, reprezentand impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare.

acum 90 luni (20 May 2015)

Omul de afaceri Florian Walter, proprietarul companiei Romprest, a fost dat in urmărire internaţională, după ce, anterior, judecătorii au emis un mandat de arestare in lipsă pe numele lui, iar el nu a fost găsit in ţară, informează Mediafax.

Tribunalul Prahova a emis, marţi, un mandat internaţional de urmărire pe numele lui Walter, el fiind, de altfel, dat in consemn incepand din 6 mai, intr-un dosar in care procurorii DIICOT il suspectează că ar fi liderul unei grupări specializată in evaziune fiscală.

Citeşte şi: Florian Walter a primit MANDAT de arestare in lipsă

Judecătorii Tribunalului Prahova au decis anterior, in 15 mai, emiterea unui mandat de arestare in lipsă pe numele omului de afaceri.

Instanţa a analizat probele anchetatorilor şi a decis să emită un mandat de arestare preventivă in lipsă in cazul lui Walter, el nefiind găsit de autorităţi nici la momentul in care procurorii DIICOT au percheziţii şi nici ulterior.

"Cand măsura arestării preventive a fost dispusă in lipsa inculpatului, două exemplare originale ale mandatului emis se inaintează organului de poliţie de la domiciliul sau reşedinţa inculpatului in vederea executării. In cazul in care inculpatul nu are domiciliul sau reşedinţa in Romania, exemplarele se inaintează organului de poliţie in raza teritorială a căruia se află instanţa de judecată", conform Codului de procedură penală.

Omul de afaceri Florian Walter, suspectat că a coordonat o reţea specializată in evaziune fiscală şi dat in consemn la frontieră in 6 mai, ar fi plecat din ţară cu zece zile inainte de inceperea anchetei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Florian Walter, care controlează firma de salubrizare Romprest, ar fi părăsit ţara la sfarşitul lunii aprilie, iar ultima dată ar fi fost localizat la Monaco, nefiind insă date care să indice dacă acesta se află ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro