Omul care umple Iasiul de carti, in tentativa eroica de "a infrange" tableta: "Am observat ca lumea nu mai citeste"
Eugen Benea (63 de ani), de meserie consultant in afaceri si management, se caracterizeaza ca un mare iubitor de lectura si este mahnit de lipsa de interes a concitadinilor pentru aceasta preocupare. DEMERSUL, EXTINS SI IN ALTE ORASE Pe langa mesajele pe care Eugen Benea le-a primit pe retelele sociale de la cei care i-au gasit cartile in parcuri sau in alte zone de recreere, ieseanul a primit si foarte multe multumiri "pe viu" cu privire la actiunea sa. Dincolo de forma pe care proiectul "Cartea pe banca" o va imbraca pe viitor, Eugen Benea are o singura dorinta: ca ideea lui sa determine populatia sa citeasca mai mult si ca si alte persoane sa ii urmeze exemplul si sa ajute la cultivarea pasiunii pentru lectura prin solidaritate.
Dorinta de a-i vedea pe semenii sai citind mai mult a determinat un iesean sa puna la punct un sistem prin care sa doneze carti unor necunoscuti. Eugen Benea (63 de ani), de meserie consultant in afaceri si management, se caracterizeaza ca un mare iubitor de lectura si este mahnit de lipsa de interes a concitadinilor pentru aceasta preocupare. De la mijlocul acestei veri, Benea a pus bazele un proiect nonprofit numit "Cartea pe banca", prin care isi propune sa schimbe fata parcurilor publice din Iasi, dar si sa-i provoace pe ieseni la lectura. Prima carte pe care am lasat-o pe o banca, pentru un strain, a fost , scrisa de Wilhelm Adam. Aceasta ideea a pornit de la o observatie de-a mea, de la peregrinarile mele pe strada, prin parc. Mi-am zis atunci ca ar fi o idee buna sa incerc sa las o carte pe o banca, sa vad ce se intampla: o ia cineva, nu o ia, o citeste sau nu", spune Eugen Benea.
Acesta adauga ca feedbackul a fost unul bun de la inceput, luand decizia de a transforma ideea intr-o campanie de promovare a lecturii in aer liber si nu numai. In cartile pe care ieseanul le lasa necunoscutilor insereaza un scurt mesaj prin care ii indeamna pe cei care gasesc volumele sa lectureze cartile, dupa care sa le lase, la randul lor, altor pasionati de citit. "Citesti, daruiesti, las-o pe o banca!", acesta e unul dintre mesajele pe care Eugen Benea le adreseaza celor care ii gasesc volumele. PROMOVARE PE FACEBOOK Dupa ce a observat ca initiativa sa este laudata de catre pasionatii de lectura, Eugen Benea a decis sa isi promoveze ideea prin intermediul unei pagini de Facebook, acolo unde isi tine la curent prietenii virtuali cu locurile in care a mai lasat cate o carte. Tot pe reteaua sociala, ieseanul a scris si o prezentare a proiectului sau, pe care il caracterizeaza ca fiind unul ce isi propune "sa reinvie pasiunea lecturii la romani, o activitate se pare abandonata de cei mai multi". Pe aceeasi pagina, Benea spune ca persoanele care-i gasesc cartile lasate pe ba... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro