Omul care a scapat de moarte prin sah

Omul care a scapat de moarte prin sah

O fotografie cu Bernstein, nu mai tarziu de 1902 (conform Wikipedia) In 1954, pe cand avea 72 de ani, Bernstein a jucat intr-un turneu din Montevideo (Uruguay) in care, ajuns in semifinala, a fost subestimat de catre oponentul sau, Miguel Najdorf, pe atunci, in varsta de 44 de ani.

acum 38 luni (2 Dec 2017)

In 1950, Ossip Samoilovich Bernstein avea deja o serie de victorii in sah, fiind recunoscut in imperiul rus drept un maestru al sahului. Odata cu revolutia bolsevica, ordinea din imperiul rus a suferit o serie de schimbari, printre care confiscarea proprietatii private, nationalizarea bancilor, precum si executarea consilierilor juridici ai bancherilor pe care statul il declarase corupti. In 1918, in timpul razboiului de independenta al Ucrainei, din cauza ca Bernstein isi castiga existenta lucrand ca un astfel de consilier, a fost arestat de CEKA si condamnat la moarte prin impuscare. Iubitor de sah fiind, a recunoscut numele lui Bernstein si i-a cerut sa joace o partida.

Bernstein a castigat usor jocul si a fost eliberat, emigrand la Paris, unde a continuat sa isi practice meseria in drept financiar si sa joace sah ca reprezentant al Frantei.

Bernstein a ramas in Franta pana in 1940, cand aceasta a capitulat in fata Germaniei, fiind invadata de nazisti. Pentru ca Bernstein avea descendenta evreiasca, a fost persecutat de autoritati.

Desi a avut noroc in ceea ce priveste supravietuirea, Bernstein nu a fost atat de norocos in privinta banilor, pierzandu-si averea de trei ori: in timpul revolutiei bolsevice, in timpul marii crize economice, iar mai apoi, cand nazistii au ocupat Franta.

O fotografie cu Bernstein, nu mai tarziu de 1902 (conform Wikipedia)

In 1954, pe cand avea 72 de ani, Bernstein a jucat intr-un turneu din Montevideo (Uruguay) in care, ajuns in semifinala, a fost subestimat de catre oponentul sau, Miguel Najdorf, pe atunci, in varsta de 44 de ani. Pentru ca acesta din urma considera ca Bernstein e prea in varsta pentru un turneu de asemenea anvergura, fiind sigur de faptul ca va castiga, Najdorf le-a cerut organizatorilor sa dubleze premiul intai prin scaderea celorlalte premii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro