Omul care a pus pe picioare cea mai puternica organizatie pentru protectia mediului din Romania

Omul care a pus pe picioare cea mai puternica organizatie pentru protectia mediului din Romania

De-a lungul timpului, cei de la Agent Green s-au facut cunoscuti prin investigatiile pe care le-au facut in urma carora au dezvaluit adevarate "crime de mediu", comise atat de marile corporatii, vezi Holzindustrie Schweighofer si Monsanto, cat si anomaliile legislative comise de Parlamentul Romaniei si de Guvern. Am inceput impreuna cu doi asociati, cu care sunt si astazi, pe ideea de conservare a biodiversitatii, fara sa intram in alte detalii, pentru ca ne-au ramas intiparite in minte cuvintele comisarului european, din perioada preaderarii la Uniunea European, Stavros Dimas, care a spus ca cel mai mare beneficiu de pe urma aderarii la Uniunea Europeana este biodiversitatea si ca Romania trebuie sa devina capitala biodiversitatii din Europa si trebuie sa avem grija sa imbunatatim legislatia europeana ca sa putem sa primim un membru precum Romania. Mai mult, cireasa de pe tort a fost ca, am reusit ca cel mai mare dintre dusmani sa devena aliat si a fost cazul contry-managerului de la Monsanto, Dragos Dima, care a devenit directorul european la Danube Soia, o miscare pe care noi am promovat-o politic si social catre asociatiile de fermieri, ca sa inteleaga ca nu fac mai multi bani din soia modificata genetic, ci din cea conventionala, romaneasca, din soiuri autohtone. In momentul in care, doamna ministru Palmer a ales sa respecte legislatia, pentru ca pana la venirea ei se dadeau cote de recoltare, care erau ilegale, ea a zis ca nu poate da cote pentru ca nu poate sa stie care urs va fi problema si oricum strainul va veni si il va vrea mereu pe cel mai mare, pentru trofeu si noi o sa ramanem mereu cu cei mai prigajiti, care nu sunt o zestre genetica grozava.

acum 32 luni (13 Mar 2018)

De-a lungul timpului, cei de la Agent Green s-au facut cunoscuti prin investigatiile pe care le-au facut in urma carora au dezvaluit adevarate "crime de mediu", comise atat de marile corporatii, vezi Holzindustrie Schweighofer si Monsanto, cat si anomaliile legislative comise de Parlamentul Romaniei si de Guvern.

Am discutat cu Gabriel Paun, omul care a intemeiat aceasta organizatie si care, impreuna cu colegii sai, duce de noua ani aceasta lupta pentru ca romanilor sa le fie respectat dreptul la viata intr-un mediu curat si sanatos, care ne-a rezumat ce au insemnat cei noua ani de Agent Green in Romania, dar si cum se va desfasura activitatea asociatiei in viitor.

De unde a inceput toata aceasta poveste cu asociatia Agent Green si cat de importanta este activitatea din Romania?

A inceput prin 2009, dupa ce am plecat de la Greenpeace, unde am activat timp de cinci ani si m-am gandit ca e nevoie de un Greenpeace mai romanesc, mai aplicat pentru situatia de aici. Am inceput impreuna cu doi asociati, cu care sunt si astazi, pe ideea de conservare a biodiversitatii, fara sa intram in alte detalii, pentru ca ne-au ramas intiparite in minte cuvintele comisarului european, din perioada preaderarii la Uniunea European, Stavros Dimas, care a spus ca cel mai mare beneficiu de pe urma aderarii la Uniunea Europeana este biodiversitatea si ca Romania trebuie sa devina capitala biodiversitatii din Europa si trebuie sa avem grija sa imbunatatim legislatia europeana ca sa putem sa primim un membru precum Romania. Dar el a zis si la el a ramas informatia, pentru ca romanii nu au rezonat la treaba asta si s-a mers intr-o directie in care se merge si acum, in care nu suntem constienti de ce avem si nici nu suntem capabili sa punem in valoare ceea ce avem.

Existam de la bun inceput pentru a sesiza derapajele sistemului indiferent ca este legislativul sau executivul romanesc si sa atrage... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro