Omul care a adus Galbena de Odobesti pe piata din Romania. A ajuns acum unul dintre vinurile cel mai des contrafacute

Omul care a adus Galbena de Odobesti pe piata din Romania. A ajuns acum unul dintre vinurile cel mai des contrafacute

Potrivit oenologului, in perioada cand isi desfasura activitatea la Statiunea de Cercetare suprafata cultivata cu Galbena de Odobesti se apropia de o mie de hectare, din cele peste 25.000 de hectare existente in cel mai mare bazin viticol al tarii, iar productia era in medie de 15.000 de kilograme la hectar, chiar si mai mare, in functie de densitate, varsta si de numarul de ochi la vie care se lasa, specialistul povestindu-ne pe larg despre fiecare din aceste situatii. In Vrancea se apreciaza ca mai sunt 150 de hectare cultivate cu Galbena de Odobesti, dar stupefiant este ca desi productia de vin din Galbena este estimata la doar 300 de tone pe an, pe piata se vand anual, sub celebra denumire, mii de tone de vin.

acum 67 luni (5 Sep 2017)

La 85 de ani impliniti, oenologul Gheorghe Pogorevici este considerat unul dintre reputatii specialisti din viticultura romaneasca. Basarabean la origini si fiu de preot, specialistul a ajuns in Vrancea in anul 1944, in timpul razboiului, cand inca actuala Republica Moldova mai era in corpul Romaniei.

A urmat Scoala Medie Tehnica de Viticultura si Vinificatie din Odobesti, socotita pe atunci de mare prestigiu pe plan european, pe care a absolvit-o ca sef de promotie.

"Am ajuns profesor de stiinte naturale in comuna Andreiasu de Sus, la o scoala elementara. Colegii mei de liceu erau anul trei de facultate, eu eram anul trei de armata.

A fost perioada in care si-a aprofundat cunostintele din liceu in domeniul viticulturii.Timp de doua decenii a imbinat cu succes cercetarea stiintifica cu activitatea practica in domeniul viti-vinicol, la trustul de stat din Odobesti, unde a parcurs toate functiile, iar din 1979 pana in 1985 a fost cercetator principal la Statiunea Experimentala Obobesti. Soi milenar

In aceasta perioada a facut parte din echipa care au realizat selectia in masa a celebrului soi Galbena de Odobesti, soi pur romanesc, care a facut cunoscuta in toata lumea localitatea vranceana omonima.

Impreuna cu mai multi cercetatori a studiat acest soi de mare productie si a oferit date spre analiza Institutului de Cercetari de la Valea Calugareasca, care coordona activitatea de cercetare in domeniul viticulturii si vinificatiei, inclusiv pe linia descoperirilor stiintifice in procesul de productie. Soiul se imparte la randul lui in mai multe varietati, iar Galbena de Odobesti mi-a placut cel mai mult intr-un satuc numit Capatanu, nu departe de Odobesti. I-am spus Galbena de Capatanu, pentru ca acolo a fost creat un soi cu struguri foarte mari, cu boaba aurie, de mare productie", ne mai spune Gheorghe Pogorevici.

Potrivit oenolo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro