OMS: Virusul Zika, urgenta de sanatate publica la nivel mondial

OMS: Virusul Zika, urgenta de sanatate publica la nivel mondial

"Unul dintre efectele deciziei poate fi deblocarea de fonduri pentru gasirea unor solutii de combatere a raspandirii virusului. De altfel, recent, directorul adjunct al Centrelor americane de control si prevenire a bolilor (CDC), a declarat ca doua cazuri de contaminare cu Zika sugereaza o posibila transmitere pe cale sexuala.

acum 86 luni (2 Feb 2016)

"Unul dintre efectele deciziei poate fi deblocarea de fonduri pentru gasirea unor solutii de combatere a raspandirii virusului. Columbia a raportat 20 de mii de noi cazuri de infectare, dintre care doua mii sunt femei insarcinate", au precizat medicii.

Asta in contextul in care virusul este suspectat ca ar provoca malformatii congenitale, iar specialistii se asteapta la 3-4 milioane de cazuri in 2016.

Reuniunea survine in contextul in care OMS a avertizat saptamana trecuta ca virusul, care se transmite prin intepatura de tantar, se raspandeste in "mod exploziv" in America. Margaret Chan, directorul OMS, arata ca exista o relatie de tip cauza-efect intre raspandirea virusului si cresterea cazurilor de microcefalie in randul nou-nascutilor este puternic "suspectata", dar nu dovedita in mod definitiv.

Problema, arata expertii, este ca in trei sferturi din cazuri, infectia trece neobservata, din cauza ca simptomele sunt asemnanatoare cu ale racelii, respectiv febra moderata, conjunctivita si dureri de cap.

In privinta antidotului, directorul Institutului american pentru alergii si boli infectioase (NIAID), a declarat ca un vaccin sigur si eficient impotriva virusului Zika va putea fi realizat in cativa ani.

Cinci cazuri confirmate in Germania

Doar in luna noiembrie 2015 au fost raportate 4.000 de cazuri de infectie cu Zika, insa virusul a fost depistat si in tarile europene, printre care si Germania.

Concret, aici au fost inregistrate cinci cazuri confirmate de infectare in perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016. Anuntul a fost facut vineri de o purtatoare de cuvant a Ministerului Sanatatii din Germania. De altfel, recent, directorul adjunct al Centrelor americane de control si prevenire a bolilor (CDC), a declarat ca doua cazuri de contaminare cu Zika sugereaza o posibila transmitere pe cale sexuala.

Aceste cazuri "fac sa fie p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro