OMS: Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente, unele foarte grave pot duce la deces

"Bolile pot fi cauzate de bacterii, de virusuri, de germeni patogeni, dar si de substante chimice, care pot scapa in procesul tehnologic si contamineaza alimentele. Cele mai afectate judete au fost Salaj - cu 17,9 la suta de mii de locuitori, Satu Mare - cu 5,5 la suta de mii si Cluj - cu 4,5 la suta de mii, iar cauzele au fost neverificarea carnii provenite din gospodaria proprie sau din vanat si obiceiul de a consuma carne nepreparata termic sau insuficient preparata, sub forma de carnati, sunca sau afumaturi. Cele mai mari rate ale incidentei s-au inregistrat la grupele de varsta 15-24 de ani (1,18 la suta de mii de locuitori), 25-44 de ani (1,14 la suta de mii de locuitori) si 5-14 ani (1,07la suta de mii de locuitori).

acum 85 luni (13 Apr 2015)

"Bolile pot fi cauzate de bacterii, de virusuri, de germeni patogeni, dar si de substante chimice, care pot scapa in procesul tehnologic si contamineaza alimentele. De aici necesitatea de a controla strict procesul tehnologic in tot lantul alimentar", a spus Victor Olsavszky, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, care in acest an are ca tema siguranta alimentara. "Daca ne intoarcem la patogeni, bacterii sau virusuri, pot fi cei de care avem nevoie, care sunt folositi la prepararea unor alimente, dar si o alta categorie, care nu au ce cauta in alimente. Victor Olsavszky a preciza ca au fost 55 de cazuri de deces din cauza contaminarii unor alimente cu Escherichia coli (E.coli). In contextul Zilei Mondiale a Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, a prezentat situatia evolutiei bolilor care pot avea legatura cu siguranta alimentatiei. Astfel, numai in perioda iunie-octombrie 2013 au fost raportate 38.723 de internari cu diagnosticul de boala diareica acuta. Rata incidentei anuale a trichinelozei a fost, in 2013, de 0,94 la suta de mii de locuitori, in scadere cu 9,5 la suta fata de incidenta din 2012. Desi exista o tendinta descendenta a incidentei cazurilor inregistrate in ultimii zece ani, Romania are cele mai multe cazuri de trichineloza inregistrate in Europa, ceea ce ridica grave semne de intrebare asupra aplicarii masurilor de prevenire, de educare a populatiei si de control, se mai arata in raportulul INSP. Din datele prezentate in raportul care prezinta situatia din 2013, cele mai multe cazuri au fost inregistrate in lunile decembrie si ianuarie, ca urmare a consumului de carne neverificata trichineloscopic, cu ocazia sarbatorilor de iarna. Cele mai afectate judete au fost Salaj - cu 17,9 la suta de mii de locuitori, Satu Mare - cu 5,5 la suta de mii si Cluj - cu 4,5 la suta de mii, iar cauzele au fost neverificarea carnii provenite din gospodaria prop... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro