OMS: Numarul cazurilor de malarie a crescut in tarile afectate de Ebola. Care sunt diferentele intre cele doua boli
"Nu stim si nici nu putem sti numarul cazurilor de malarie in actuala situatie, dar avand in vedere starea serviciilor medicale si teama populatiei, putem crede ca au existat mai multe cazuri de relaxare a masurilor de prevenire din cauza carora persoanele infectate nu au putut fi tratate", a declarat doctorul Pedro Alonso, directorul Global Malaria Programme, citat de Agerpres. In urma testelor minutioase facute de medicii de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, Ministerul Sanatatii a informat ca barbatul din Constanta nu sufera de febra hemoragica, boala care a facut deja 5.000 de decese la nivel mondial, ci de malarie, o patologie care are simptome comune cu Ebola.
"Nu stim si nici nu putem sti numarul cazurilor de malarie in actuala situatie, dar avand in vedere starea serviciilor medicale si teama populatiei, putem crede ca au existat mai multe cazuri de relaxare a masurilor de prevenire din cauza carora persoanele infectate nu au putut fi tratate", a declarat doctorul Pedro Alonso, directorul Global Malaria Programme, citat de Agerpres.
Acesta a spus ca in 2013 au fost inregistrate in total 6,6 milioane de cazuri si 20.000 de morti din cauza malariei. Iar Liberia, care in ultimul timp nu se ocupase de aceasta problema, prevazuse lansarea unei campanii anul acesta, pe care a amanat-o insa din cauza Ebola. In prezent, majoritatea centrelor de tratament pentru malarie din aceste tari sunt inchise, iar controalele externe ale pacientilor s-au redus la "o fractiune din ceea ce reprezentau inainte de criza", noteaza OMS.
Alaturi de tuberculoza si HIV/SIDA, si, mai nou, Ebola, malaria face parte din categoria bolilor considerate prioritare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, deoarece face foarte multe victime.
Patru suspiciuni de Ebola in Romania
In trei dintre cazuri, a fost vorba de malarie. Cel mai recent caz care a pus autoritatile pe jar a fost cel al unui barbat de 60 de ani, recent intors din Nigeria, tara care pe 19 octombrie a fost scoasa din zona endemica, dat fiind faptul ca timp de 42 de zile nu a inregistrat niciun caz nou de imbolnavire.
In urma testelor minutioase facute de medicii de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, Ministerul Sanatatii a informat ca barbatul din Constanta nu sufera de febra hemoragica, boala care a facut deja 5.000 de decese la nivel mondial, ci de malarie, o patologie care are simptome comune cu Ebola.
Un alt caz recent este cel al unui barbat din Galati, care s-a intors in Romania pe 19 octombrie, dupa ce a lucrat in Guineea Ecuatoria... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro