Omenirea intampina Revolutia globala cu solutii locale! | OPINIE

- progresului tehnologic (dezvoltarea robotilor va duce, in mai putin de 30 de ani, la pierderea a sute de milioane de locuri de munca); In momentul in care agricultura a fost mecanizata si nu mai aveai nevoie de 1000 oameni pentru a cultiva un teren mare, ci doar de 100, ceilalti 900 s-au reorientat catre locurile de munca din fabrici. Provocarea prezentului este ca, in urmatorii 20 ani, locurile de munca eliminate de tehnologie vor crea un nou set de meserii si e foarte posibil sa ne confruntam cu un deficit mare de forta de munca. Un studiu facut de catre Organizatia pntru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) releva un lucru alarmant: peste 30% din populatia adulta (16-65 ani) din tarile dezvoltate, cu un sistem de educatie performant, nu stie deloc sa foloseasca un computer sau competentele sunt atit de slabe, inct sunt inutile.

acum 69 luni (4 Mar 2017)

Lumea se orienteaza catre Nationalism si Trecut. In Israel, unele curente propovaduiesc constructia de temple si intoarcerea catre viata de acum 2000 ani.

Marea problema este ca ne intoarcem spre nationalism si solutii locale, cand, de fapt, ne aflam in fata unei revolutii globale. Din pacate, decidenti politici nu constientizeaza sau nu vor sa recunoasca ca este nevoie de astfel de solutii globale in privinta:

- schimbarilor climatice;

- progresului tehnologic (dezvoltarea robotilor va duce, in mai putin de 30 de ani, la pierderea a sute de milioane de locuri de munca);

- bioingineriei - posibilitatea de a modifica genetic oamenii, lucru care poate duce la o crestere a performantelor umane, sau, dimpotriva, la o alterare, in functie de necesitati.

Daca observam cu atentie toate miscarile nationale, vom realiza ca acestea ignora sau neaga existenta acestor probleme, deoarece, daca ar accepta-o, ar trebui sa isi recunoasca incapacitatea de a le rezolva. Astfel, oamenii ar observa lesne ca, de fapt, nationalismul este o pacaleala. Ideea de "national" a fost foarte utila si constructiva in Istorie, lucru care in prezent este valabil din ce in ce mai putin.

1) Daca Vestul lupta impotriva schimbarilor climatice si Estul nu, problema nu va fi rezolvata, iar Vestul va incepe sa mimeze aceasta lupta, deoarece este costisitoare. Astfel, in Vest vom avea costuri de productie din ce in ce mai mari si toata productia se va muta in Est, impreuna cu o parte insemnata a locurilor de munca. Sa presupunem ca se va introduce Venitul Universal de Baza (Universal Basic Income), care sa asigure tuturor un trai minimal. Ce inseamna "universal" si ce inseamna "basic", pentru ca cei doi termeni au conotatii si valori diferite in Suedia, spre deosebire de Bangladesh.

Sa presupunem ca locurile de munca din Bangladesh, din industria textila, vor fi preluate de roboti. Nu va mai angaja 300.000 oameni din Bangladesh, ci va avea n... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro