Omenirea este de sase ori mai aproape de Apocalipsa

In epoca incalzirii globale si a suprapopularii pamantului, lumea se afla la fel de aproape de distrugere ca in vremurile in care era amenintata de posibilitatea izbucnirii unui razboi nuclear intre cele doua mari puteri: Uniunea Sovietica si SUA. Faptul ca orologiul care arata pericolul de autodistrugere a omenirii a ramas neschimbat arata neincrederea cercetatorilor in vointa liderilor politici mondiali de a pune in aplicare cateva masuri urgente printre care: limitarea incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius fata de media temperaturilor din epoca preindustriala, verificarea tuturor angajamentelor asumate de statele semnatare la fiecare 5 ani si ajutor financiar pentru tarile in curs de dezvoltare din sud, din partea celor dezvoltate.

acum 76 luni (27 Jan 2016)

In epoca incalzirii globale si a suprapopularii pamantului, lumea se afla la fel de aproape de distrugere ca in vremurile in care era amenintata de posibilitatea izbucnirii unui razboi nuclear intre cele doua mari puteri: Uniunea Sovietica si SUA.

Numaratoarea inversa pana la aparitia unei catastrofe care ar avea un efect la scara globala manifestata prin distrugerea unei parti importante s-a oprit cu trei minute inainte de miezul notii. Ceasul Apocalipsei este un ceas simbolic, administrat de grupul Bulletin of the Atomic Scientists de la Universitatea Chicago, care arata cate minute despart omenirea de o catastrofa de proportii globale, care ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul noptii.

Ceasul a fost setat prima data in anul 1947 si de atunci a fost resetat de 19 ori, in functie de evenimentele care au avut loc pe mapamond si de probabilitatea declansarii unui razboi nuclear.

Asteptari neimplinite

Era de asteptat ca ceasul sa fie dat inapoi cu cel putin un minut dat fiind ca pericolul reprezentat de incalzirea globala s-a diminuat dupa semnarea unui Acord la Paris, in cadrul Conferintei Internationale privind Schimbarile Climatice de catre reprezentantii celor 196 de state care au participat la conferinta privind mediul. Faptul ca orologiul care arata pericolul de autodistrugere a omenirii a ramas neschimbat arata neincrederea cercetatorilor in vointa liderilor politici mondiali de a pune in aplicare cateva masuri urgente printre care: limitarea incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius fata de media temperaturilor din epoca preindustriala, verificarea tuturor angajamentelor asumate de statele semnatare la fiecare 5 ani si ajutor financiar pentru tarile in curs de dezvoltare din sud, din partea celor dezvoltate. Momentul in care omenirea a fost cel mai aproape de colaps l-a constituit anul 1953 cand acest ceas simbolic arata ca omenirea este la doar 2 minute de o catastrofa, pe fondul testelor nucleare de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro