Omagiu pentru 546 de copii fara morminte. "Credeau ca merg sa faca dus. N-a fost apa, ci gaz"

Omagiu pentru 546 de copii fara morminte.

In memoria lor, in curtea Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a fost montata o placa din granit de mari dimensiuni, pe care sunt trecute numele tuturor familiilor de evrei ai caror copii au fost ucisi de nazisti, precum si numarul copiilor pe care i-au pierdut. De la camerele de gazare, la crematoriu In memoria fratelui sau, Adalbert, dar si a celorlalti copii victime ale atrocitatilor naziste, timp de aproape trei decenii, din 1946, pana in 1975, Elly s-a preocupat de culegerea numelor tuturor familiilor din zona Simleului ale caror odrasle au fost ucise fara mila.

acum 68 luni (10 Feb 2017)

sunt doar cateva din cele peste 200 de familii din Simleu Silvaniei care si-au pierdut copiii in timpul Holocaustului. In total, 546 de copii cu varste sub 16 ani, trimisi, in iunie 1944, din Ghetoul Cehei spre Auschwitz, si pentru care lagarele de exterminare le sunt cimitir.

In memoria lor, in curtea Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a fost montata o placa din granit de mari dimensiuni, pe care sunt trecute numele tuturor familiilor de evrei ai caror copii au fost ucisi de nazisti, precum si numarul copiilor pe care i-au pierdut.

"In zona Simleului Silvaniei, exista o comunitate importanta de evrei. Din pacate, minti bolnave au trimis in ghereale mortii 546 de copii evrei. Pe acest memorial sunt numele tuturor celor care au decedat in perioada pe care nu vrem sa ne-o amintim, dar pe care nu trebuie sa o uitam", mentioneaza primarul din Simleu, Septimiu Turcas. copii care au fost impuscati, inecati, gazati sau otraviti, copii care nu au morminte", spune, la randul sau, Dan Has, presedintele Comunitatii Evreilor Zalau.

Printre cei morti se numara si Adalbert Berkovits, un baietel de doar cinci ani, deportat la Auschwitz in 27 mai 1944, impreuna cu mama si cu sora lui, Elly Berkovits Gross, atunci in varsta de 15 ani.

"Cand am coborat din vagonul care ne-a dus la lagarul de la Auschwitz II-Birkenau, mortii, un copil nascut in timpul calatoriei, mama lui si cei care nu puteau umbla au fost aruncati intr-o caruta trasa de barbati cu haine in dungi. In ultimul moment, un ofiter imbracat bine, cu manusi albe, a facut un semn si atunci un soldat m-a impins catre grupul de barbati. Mai tarziu, dupa razboi, am aflat ca au fost gazati",

rememora Elly Berkovits Gross (FOTO sus Agerpres) in 2014, la Simleu, cu prilejul a 70 de ani de la deportarea evreilor salajeni in lagarele de exterminare de la Auschwitz. De la camerele de gazare, la crematoriu

In memoria fratelui sau, Adalbert, dar si a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro