Olimpic din Galati, castigator al aurului absolut la Chimie: "Vreau sa descopar un tratament pentru cancer"

Olimpic din Galati, castigator al aurului absolut la Chimie:

"Am facut pregatire cu profesori universitari la Universitatea din Bucuresti si la Politehnica si, dupa doua saptamani de cursuri, am sustinut trei baraje de cate cinci ore, doua teoretice si unul practic", explica Robert. Primii patru elevi clasati la aceste trei examene de baraj merg la Olimpiada Internationala de Chimie, iar urmatorii trei, care sunt sub clasa a XII-a, se califica la o Olimpiada din Yakutia (Rusia). Robert a ridicat din nou stacheta si s-a clasat in primii sase elevi la un examen de baraj, in vederea participarii la o alta olimpiada Internationala, care se numeste Mendeleev si se organizeaza in diverse tari din spatiul exsovietic.

acum 45 luni (2 Jul 2016)

Robert Raclea are 18 ani si este decis sa schimbe lumea. Tanarul galatean a absolvit cursurile Colegiului "Vasile Alecsandri" si a ales sa-si continue studiile in Anglia, unde, spune el, ar avea mai multe oportunitati de angajare si ar putea sa fie recunoscut pe plan international in ceea ce priveste cercetarea. Pe viitor, mi-ar face o mare placere sa predau la o universitate, concomitent cu munca de cercetare pe care as face-o", isi explica Robert planurile. Revenirea in tara sau, dimpotriva, stabilirea in Anglia va depinde de acomodare, dar si de ofertele pe care le va primi din Romania.

"Chimia este cea mai naturala pentru mine"

Experienta lui Robert Raclea cu chimia a inceput in clasa a VII-a, la un concurs national organizat la Baia Mare in 2011, "Chimexpert", unde s-a clasat printre primii.

"In clasele a V-a si a VI-a mai mergeam si la concursurile judetene de matematica si romana, dar chimia era cea mai naturala pentru mine. Legatura cu realitatea este ceea ce ii atrage pe oameni la Chimie si aplicabilitatea ei in toate domeniile de dezvoltare si cercetare", explica Robert Raclea.

In clasa a VIII-a a participat la faza judeteana a Olimpiadei de Chimie si s-a calificat pentru Olimpiada Nationala, unde s-a clasat pe locul 10.

Cum a ajuns la aurul absolut

Pasiunea lui Robert pentru Chimie a facut ca rezultatele sale la olimpiade sa se imbunatateasca mereu. In clasa a IX-a a participat la Olimpiada Nationala de Chimie si a iesit pe locul sase, iar ulterior a participat la Olimpiada Nationala pentru Stiinte pentru Juniori, unde s-a clasat pe locul al treilea.

Asta a insemnat doua saptamani de pregatire la Bucuresti si apoi examene de baraj pentru Olimpiada Internationala. Galateanul s-a clasat pe primul loc la aceste examene de baraj, adevarate probe de foc. Incununarea acelui succes a fost participarea la Oli... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro